latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:53 ⇒ 11:59 | Autor: RTS

Na skupu 700 plemena bira se i najljepša Indijanka (VIDEO)

Više od 100.000 posmatrača, umjetnika i indijanskih plesača okuplja se u Albukerkiju na tradicionalnoj svečanosti Okupljanja američkih nacija.
Na skupu 700 plemena bira se i najljepša Indijanka (foto: www.gatheringofnations.com) -
Na skupu 700 plemena bira se i najljepša Indijanka (foto: www.gatheringofnations.com)

Manifestacija se održava po 33. put i počeće trodnevnim izborom za najljepšu Indijanku, najpopularnijim takmičenjem te vrste na tradicionalnom indijanskom festivalu.

Oko 700 indijanskih plemena iz SAD i Kanade učestvuje na festivalu, koji je postao druga najposjećenija manifestacija u Albukerkiju i donosi prihod od 21 milion dolara godišnje.

Festival tradicionalno počinje plesanjem oko tri hiljade Indijanaca u košarkaškoj areni Univerziteta Nju Meksiko, a tokom njihovog plesa, posjetioci pokušavaju da uzmu pero sa perjanica na glavama učesnika.

Većina plesača takmiči se za novčanu nagradu koja se dodjeljuje na kraju festivala.

Na Okupljanju nacija učestvuju i muzičke trupe koje izvode tradicionalnu indijansku muziku pjevajući i svirajući bubnjeve, ali i savremeni bluz bendovi, među kojima je i grupa koji predvodi glumac Geri Farmer, poznat po ulogama u filmovima DŽima DŽarmuša Put samuraja i Mrtav čovjek .

Pobjednica izbora za najljepšu Indijanku tokom godinu dana vladavine postaje glavna promoterka Okupljanja nacija širom SAD i Kanade.

Okupljanje nacija održava se posljednjeg vikenda u aprilu svake godine, a prvi put je održano 1983.