latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:22 | Autor: TANЈUG

Naučnici razvili flaster za srčane probleme

Naučnici u Izraelu stvorili su spasonosni flaster koji može da prati i tretira srčane probleme.
Ilustracija - Foto: RTRS
IlustracijaFoto: RTRS

Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3D tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

- Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno - kaže Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim smanjenja potrebe za lijekovima, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regeneriše taloženjem ćelija u oštećenom dijelu srca.

Aparat bi mogao da obavijesti ljekara na daljinu o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.

- Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne osjeća se dobro, a ljekar odmah može da vidi stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski da aktivira srce, može da pruži elektrostimulaciju, može da ubrizga lijekove - objašnjava Dvir.

Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može da postane alternativa transplantaciji srca, a može da vodi i do novih, većih otkrića.

- Trudimo se da odštampamo u 3D tehnologiji čitav organ, cijelo srce sa ugrađenom elektronikom. I vjerujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju - dodaje Dvir.

Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina prije nego što bude dostupan.