latinica  ћирилица
27/04/2016 |  21:49 | Autor: TANЈUG

Leonardu su za Mona Lizu pozirali i muškarac i žena

Italijanski istražitelj umetničkih djela Silvano Vinčeti tvrdi da istraživanja potvrđuju njegovu teoriju da su Leonardu da Vinčiju za portret Mona Lize pozirali i muškarac i žena.
 - Foto: TANЈUG
Foto: TANЈUG

Iako se identitet slavne Mona Lize ne može potvrditi, istoričari vjeruju da je riječ o Lizi Gerardini, ženi firentinskog trgovca svilom Frančeska Đokonda.

Vinčeti, koji vodi Nacionalni komitet za promociju istorijskog i kulturnog nasljeđa Italije kaže da je ključne dokaze svoje teorije otkrio tehnikom infracrvenog svjetla: "U prvom sloju slike može se vidjeti da se Mona Liza ne osmjehuje i da nije radosna, već da je melanholična i tužna."

Prema njegovim riječima, muški model koji je pozirao Leonardu je njegov pomoćnik Đan Đakomo Kaproti, poznatiji kao Salai.

Koristeći fotošop, Vinčeti je poredio lice Mona Lize sa ostalim Leonardovim djelima za koja se vjeruje da je Salai pozirao, kao što je "Sveti Јovan Kristitelj".

- Poređenjem tih slika sa Mona Lizom, određeni detalji se savršeno preklapaju, tako da zaključujemo da su Leonardu pozirala dva modela, a on je kasnije samo dodavao detalje iz svoje mašte - rekao je Italijan.

Vinčeti vjeruje da je spoj lika dva modela ishod Da Vinčijeve fascinacije androgenošću, jer je renesansni slikar i naučnik navodno vjerovao da je savršeno biće kombinacija muškarca i žene, a svoju teoriju zasniva na zapisima italijanskog istoričara umjetnosti i slikara iz 16. vijeka Đorđa Vazarija.