latinica  ћирилица
26/04/2016 |  11:29 | Autor: Agencije

Umjesto hitne pomoći poslali F-16 da spasu život čovjeku

F-16 „vajper“ u stanju je da leti i 2.000 kilometara na sat. Zato kada je pacijentu u sjevernoj Norveškoj hitno zatrebala mašina za održavanje života, norveško vazduhoplovstvo priskočilo je u pomoć i odnijelo mašinu jednim od svojih lovaca.
F-16 "Vajper" (Foto: jalopnik.com) -
F-16 "Vajper" (Foto: jalopnik.com)

Pacijent u sjevernom norveškom gradu Bodo morao je što prije da bude prikačen na mašinu koja bi zamijenila rad njegovog srca i pluća. Problem je bio u tome što se najbliža takva mašina nalazila u Trondhajmu, 450 kilometara na jug.

Ljekari su strahovali da konvencionalni način prevoza putem druma neće biti dovoljno brz i da će pacijent preminuti. Hvatajući se za slamku, kontaktirali su vojnu vazduhoplovnu bazu blizu Trondhajma i pitali da li postoji bilo kakav način za brži prevoz mašine.

Pukovnik Borge "Gaf" Klepe, vođa 338 eskadrile, rekao im je da se dva lovca F-16 upravo spremaju za letove ka bazi Mos, blizu grada Bodo u kom se nalazio pacijent.

F-16, kao i mnogi drugi vojni avioni, može da nosi skladišne pregrade ispod krila umjesto bombi i raketa. Pošto su lovci išli na vojnu misiju nisu imali pomenutu pregradu ugrađenu, ali su se svi u bazi aktivirali, pronašli jednu i montirali.

Pilot, znajući o kakvoj se situaciji radi, uspio je da skrati 10 minuta od leta koji uobičajeno traje oko 35 minuta i mašina je stigla samo 40 minuta nakon što je pukovnik Klepe izdao naređenje.