latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:52 ⇒ 10:04 | Autor: Agencije

Ovih pet vrsta hrane i pića kardiolozi odbijaju da jedu i piju

Kardiolozi u svojoj ishrani izbjegavaju hranu i pića koja obiluju šećerom, nezdravim masnoćama, solju i konzervansima, jer ona negativno utiče na srce i kardiovaskularni sistem.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Kardiolozi su među najosvještenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno uticati na zdravlje srca i cjelokupnog organizma. Upravo zato dobro je preuzeti koji savjet s njihovog jelovnika i slijediti njihove prehrambene preporuke.

1. Crveno meso

"Obično izbjegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u na primjer hamburgerima vrlo posoljeno. Na Zapadu smo trenirani da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbjegavam crveno meso," kaže dr Ronald Ј. Šib, kardiolog iz "Pritikin Longevity" centra.

"Izbjegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće," predlaže dr Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri "Huntington Medical Research" institutu.

2. Procesuirani suhomesnati proizvodi

"Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa," kaže dr. DŽenifer Hajte, profesorka medicine na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

S njom se slaže i dr Nika Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra DŽoan H. Tiš, koja smatra lošima i ćureće salame iz istog razloga.

"Ako želite da jedete sendvič s ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dvije kriške hljeba".

3. Slatka peciva i kolači od lisnatog tijesta

"Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrijednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog tijesta povećavaju nivo lošeg holesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vrijedno rizika?" pita se dr Adam Splaver.

4. Hrana koja sadrži previše mliječnih masti

"Pokušavam da izbjegavam tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mlijeka, pavlake ili sladolede s velikom količinom masti", kaže dr Robert Kloner.

"Izbjegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca, i bez obzira koliko ga volim, držim se podalje od sira", dodao je dr Ronald Ј. Šib.

5. Gazirana pića

"Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posljedice na organizam. Takva pića povećavaju rast inzulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiseline koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati gojenje", rekao je kardiolog Adam Splaver za "Thrillist Health".