latinica  ћирилица
25/04/2016 |  21:47 | Autor: vecernjenovosti

I hronični bolesnici mogu da dožive stotu

Za dugovječnost hroničnih bolesnika zaslužni su ljekari, koji agresivno liječe njihova oboljenja. Sa takvom terapijom sto godina mogu da dožive i oboljeli od dijabetesa, kao i srčani bolesnici...
Starost (Foto: computersupporttoday.blogspot.com) -
Starost (Foto: computersupporttoday.blogspot.com)

Duboku starost mogu da dožive ne samo zdrave osobe, kako se ranije smatralo, već i hronični bolesnici, potvrdila su istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Ročesteru. Za dugovječnost hroničnih bolesnika zaslužni su ljekari, koji agresivno liječe njihova oboljenja. Sa takvom terapijom sto godina mogu da dožive i oboljeli od dijabetesa, kao i srčani bolesnici, smatra dr Vilijam Hol, rukovodilac istraživačkog tima.

Istovremeno, naučnici u Bostonu telefonski su intervjuisali više od 500 žena i 200 muškaraca, starijih od sto godina. Saznali su da je među njima čak dvije trećine bilo zdravo, dok je jedna trećina imala hipertenziju, srčana oboljenja i dijabetes, još prije no što su navršili 85 godina. Zanimljivo je da je ova grupa dugovječnih funkcionisala potpuno istovjetno, kao i grupa ispitanika koja nikada nije bila bolesna.

Posmatrano u cjelini, pripadnici jačeg pola su bolje funkcionisali u odnosu na žene. Gotovo tri četvrtine oboljelih muškaraca moglo je da brine o sebi, da se samostalno kupa i oblači, dok je to isto mogla da radi tek jedna trećina oboljelih dama. Naučnici su iz ovakvog ponašanja zaključili da su muškarci duboku starost doživjeli zahvaljujući izvanrednom zdravstvenom stanju, za razliku od pripadnica nježnijeg pola, koje se bolje adaptiraju na svoju bolest, koja je, inače, često povezana sa invaliditetom.