latinica  ћирилица
22/04/2016 |  12:21 | Autor: SRNA

Brčko: Privatna i javna zdravstvena praksa nisu izjednačene

Predsjednik Udruženja doktora medicine i stomatologije Brčko distrikta Ivan Arsenović izjavio je da osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja distrikta još nisu u mogućnosti da na isti način koriste usluge privatnih ordinacija kao što koriste usluge javnog zdravstva.
Zdravlje (Ilustracija: RTRS) -
Zdravlje (Ilustracija: RTRS)

"Bez obzira na to što je Zakon o zdravstvenoj zaštiti Brčko distrikta izjednačio javne i privatne zdravstvene ustanove i što smo mi vlasnici privatnih ordinacija na brojnim sastancima koje smo imali sa zvaničnicima Brčko distrikta uvijek dobijali podršku za naše ravnopravno učešće u liječenju stanovnika distrikta, to u praksi još nije zaživjelo", rekao je Arsenović.

Arsenović kaže da je objašnjenje što podrška nije praktično realizovana to što nisu usvojeni potrebni podzakonski akti, ali nema ni odgovora kada će se to desiti.

On je uvjeren da ključeve rješenja problema drže nadležni u Fondu, koji se još nije dovoljno otvorio prema privatnom sektoru.

"Fond se samo djelimično otvorio za specijalističko-konsultativne usluge, pojedine preglede koji se ne rade u zdravstvenim ustanova distrikta ili kad se pokvari neki aparat. Mi tek tada dobijamo pacijenta, i to preko Komisije koja daje uputnicu", rekao je Arsenović.

On pojašnjava da su pacijenti, bez obzira što redovno plaćaju doprinos za zdravstvo, prinuđeni da plate pregled u privatnoj ordinaciji.

"Da je primjena Zakona zaživjela, porodični ljekar bi napisao uputnicu za određenom vrstom usluge i pacijent bi birao između privatne i javne ustanove, naravno po ugovorenoj cijeni sa Fondom", rekao je Arsenović.

On je podsjetio da je u entitetima sasvim drugačija situacija budući da su tamo pred fondom izjednačene javne i privatne zdravstvene ustanove.

Govoreći o radu ljekara iz javnog sektora u privatnim ordinacijama, Arsenović je rekao da i to treba riješiti zakonskim propisima kako bi njihov rad bio oporezovan.