latinica  ћирилица
21/04/2016 |  15:26 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Šest stepskih sokolova prešlo preko Crne Gore za Afriku

Centar za proučavanje ptica saopštio je danas da su njihove kolege iz Mađarske poslale dokaze, dobijene naučnoistraživačkim radom, da je Crna Gora i zvanično opravdala naziv zemlje sokolova.
Mapa georeferenciranih putanja šest stepskih sokolova (Foto: CZIP ) -
Mapa georeferenciranih putanja šest stepskih sokolova (Foto: CZIP )

Naime, prikaz mape georeferenciranih putanja šest stepskih sokolova, koji su čipovani i čija migracija je praćena u realnom vremenu pokazuju da su svih šest jedinki prešle preko Crne Gore na svom putu iz Mađarske ka Africi ukazujući da su prošle sjeverozapadom zemlje, preko Orjena, zatim Skadarskog jezera i Rumije, Durmitora, i dužinom cijele obale.

Stepski soko /Falco cherrug/ na IUCN listi ima status ugrožene vrste sa opadajućom populacijom. Većina populacije ove, inače krovne vrste, savršenog predatora i indikatora očuvanosti stepskih ekosistema gnijezdi se u Kazahstanu, Mongoliji, Rusiji i Kini.

"Problem opadanja njihove populacije jeste trgovina ženki /30 odsto više od mužjaka/ i njihov transport u zemlje Bliskog istoka gdje sokolarstvo predstavlja, iako prevaziđenu, još aktuelnu i opasnu tradiciju. Zbog toga u centralnoj Aziji preovlađuju mužjaci, a na Bliskom istoku ženke, što za posljedicu ima očigledan pad populacije ove ugrožene vrste", navodi se u saopštenju ovog centra.

Iz ove nevladine organizacije su dodali da je tradicija sokolarstva, koja predstavlja i statusni simbol na Bliskom istoku, samo jedan od ugrožavajućih faktora po sokolove.

Na Balkanu, najveću opasnost za opstanak sokolova predstavljaju golubari koji ih love jer ove grabljivice svoju ishranu baziraju, između ostalog, i na golubovima. Tada se vrlo često pribjegava lovu ovih, inače strogo zaštićenih vrsta, tako što se na goluba kači silk za robolov, u koji se tokom grabljenja plijena sokolovi zapetljaju i uginu.

"Ovakva praksa dovela je do zabrinjavajuće niskog stanja populacija krupnih sokolova u Crnoj Gori, gdje su, osim stepskog, evidentirani još sivi i krški. Detaljniji podaci očekuju se nakon završetka istraživačkog rada na Atlasu ptica gnjezdarica Crne Gore koji Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizuje u saradnji sa Crnogorskim ekološkim društvom", navodi se u saopštenju.