latinica  ћирилица
21/04/2016 |  08:45 ⇒ 08:53 | Autor: Agencije

Dosadilo im gledanje trave dok raste, sada gledaju plimu i osjeku (VIDEO)

Zbog povišenog nivoa stresa u svakodnevnom životu, a i zbog toga što su im svi TV programi manje-više dosadili, Norvežani su smislili novi način kako da se zabave – gledanjem plime i osjeke na televiziji.
Saltstraumen, mjesto gdje je najjača plima na svijetu (Foto: fjordblick.com) -
Saltstraumen, mjesto gdje je najjača plima na svijetu (Foto: fjordblick.com)

Najnovija TV instalacija pruža uživo posmatranje nadolaska plime 12 časova bez prekida.

Od 2009. godine, javni norveški servis NRK eksperimentiše sa "sporim" programima emitovanim uživo, poput sedmočasovnog puta voza preko Norveške, od istoka ka zapadu, šestodnevnog kretanja broda od juga ka sjeveru ili procesa štrikanja, počev od šišanja ovce. 

Druge države su takođe pravile slične programe. Velika Britanija je eksperimentisala sa programom koji je prikazivao čamac koji se provlači kroz uski kanal, kao i vožnju sankama.

"Spori" programi su potpuni hit u Norveškoj, pa su samim tim došli na ideju emitovanja najjače svjetske plime poznate kao Saltstraumen, koja može da se vidi u oblasti 80 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga.

"Gledaoci će iskusiti mir gledajući plimu", rekao je Gizl Forland, jedan od dvojice prezentera TV šou-programa, koji će se emitovati sedmog maja, od podneva do ponoći.