latinica  ћирилица
21/04/2016 |  08:29 ⇒ 08:35 | Autor: Bi-bi-si

Drevnu civilizaciju Maja zbrisao vulkan?

Naučnici misle da je erupcija vulkana El Čičon u Meksiku kriva za nestanak civilizacije Maja.
Vulkan El Ćićon (Foto: thegeosphere.pbworks.com) -
Vulkan El Ćićon (Foto: thegeosphere.pbworks.com)

Holandski tim je istraživao nanose pepela, i otkrili su da se doba iz koje potiče pepeo podudara sa tzv. majanskim jazom, vremenom kad nema dokaza o njihovom postojanju.

Period tokom koga su civilizaciju Maja drmala politička nestabilnost i kulturni preokret, doveo je do toga da napuste veliki dio svoje ravničarske zemlje.

Ostaci sumpornih šiljaka, koje su naučnici proučavali, otkrili su da je postojala i velika erupcija u tom podneblju, upravo u vreme majanskog jaza.

Kis Nurin sa Univerziteta u Utrehtu tvrdi da je u pitanju vulkan El Čičon koji je zbrisao majansku civilizaciju, natjerao ih na bijeg i stvorio "jaz". Njegovo istraživanje se bazira na proučavanju ostataka pepela koje se nalaze na nekadašnjim majanskim ravničarskim posjedima.

Tefra, materijal svih tipova i veličina koji je izbačen iz vulkana, po ovom timu naučnika, hemijski može da se poveže sa materijalom iz 1.200 metara visokog vulkana El Čičon.

Tim stručnjaka je uzorke sakupljao iz jezera Tuspan i rijeke Usumasinate. Na osnovu istraživanja otkrili su da se na ovom podneblju desila velika erupcija baš u vrijeme kad su Maje bile pred slomom i ubrzo kad je došlo do njihovog nestanka i kraha...

- Da li je El Čičon vulkan zaista uzrok nestanka drevne civilizacije zahtijeva još brojne hemijske analize, koje tek treba da se urade - kaže naučnik Metju Tuni.

Drugi neki dokazi ukazuju na društvene prevrate, kugu i lošu žetvu, koji su takođe uticali na razdor u civilizaciji, a neki naučnici tvrde da je suša i propast usjeva jedan od glavnih uzroka kraha ove drevene civilizacije.