latinica  ћирилица
20/04/2016 |  12:00 ⇒ 12:21 | Autor: Agencije

Prednost ljevorukih - snalaženje u mnoštvu informacija

Ljevoruki ljudi čine samo 10 do 15 odsto svjetske populacije, a statistika pokazuje da ih je dvaput više među muškarcima nego među ženama.
Lijeva ruka - Foto: ilustracija
Lijeva rukaFoto: ilustracija

Merlin Monro, Albert Ajnštajn i Čarls Darvin neki su od najslavnijih ljevorukih ljudi, a ova trojka poznata je i po svojoj visokoj inteligenciji. To i ne čudi, pošto je jedna studija pokazala da je među ljudima s koeficijentom inteligencije višim od 140 više levorukih nego desnorukih.

Inteligencija ljevorukima omogućava neke prednosti nad dešnjacima, a kao najveća se smatra njihova sposobnost da rade nekoliko stvari odjednom. Naravno da i dešnjaci pokušavaju da budu dobri u multitaskingu i neki su u tome i uspješni, ali ljevoruki prednjače u obavljanju više zadataka odjednom.

Јedno istraživanje je ponudilo objašnjenje ovog fenomena. Ono tvrdi da je "tajna" u tome da mozak ljevorukih funkcioniše brže zbog čega se lakše snalaze među mnoštvom informacija. Druga studija je pokazala da su ljevoruki, zbog svoje sposobnosti multitaskinga, bolji u igranju video igara.