latinica  ћирилица
20/04/2016 |  10:44 | Autor: SRNA

Srpska raspolaže dovoljnim količinama vakcina

Specijalista epidemiolog u Instutut za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović rekla je da Institut raspolaže sa dovoljnim količinama vakcina za najmanje tri godine, a da se u program imunizacije u Srpskoj ponovo uvodi petovalentna vakcina protiv pet zaraznih bolesti.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske -
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

Ona je naglasila da je dvodnevna radionica, održana u Tesliću, bila prilika da se povodom obilježavanja evropske nedjelje imunizacije razgovara o programu imunizacije u Srpskoj.

- Imunizacija u svijetu svake godine spasi između dva i tri miliona života, međutim ona još nije do maksimuma iskorištena. Znamo da u svijetu svako peto dijete još nije vakcinisano jer postoje propusti u imunizaciji u svakoj zemlji. Zbog toga je ovo prilika da skrenemo pažnju na značaj imunizacije kako bi smo povećali broj djece koja će se vakcinisati i obuhvat stanovništva koje će se zaštiti od zaraznih bolesti - istakla je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da se u svijetu, zahvaljujući imunizaciji, uspjela iskorijeniti jedna velika zarazna bolest – velike boginje, da se približilo iskorjenjavanju druge bolesti – poliomijelitisa, a da je evropski region napravio veliki iskorak u borbi protiv morbila.

Kada je u pitanju imunizacija u Srpskoj, navela je da se još čeka završetak procedure objavljivanja izmjena instrukcije za imunizaciju kako bi se mogla koristiti petovalentna vakcina koja je prije dvije godine povučena iz upotrebe zbog nestašice na svjetskom tržištu.

Podsjetila je da program imunizacije u Srpskoj podrazumijeva vakcinaciju protiv deset zaraznih bolesti, te da u maksimalno mogućim kapacitetima prate evropske i svjetske standarde znajući da je u svijetu veći broj bolesti protiv kojih se stanovništvo vakciniše.

Radionici o programu imunizacije u Republici Srpskoj prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Svjetske zdravstvene organizacije.

Radionicu je organizovao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa UNICEF-om.