latinica  ћирилица
20/04/2016 |  09:10 | Autor: Agencije

Koliko treba da traje radna sedmica starijih od 40?

Istraživanje je provedeno na 3.000 muškaraca i 3.500 žena u Australiji.
Posao (Foto: Thinkstock) -
Posao (Foto: Thinkstock)

Brojne su rasprave o tome koliko bi časova trebalo da traje radna sedmica, a prema mišljenju stručnjaka to bi trebalo da zavisi i o godinama zaposlenih.

Osobe starije od 40 godina bile bi najefikasnije na svom radnom mjestu kada bi radile tri dana sedmično. Najnovija studija dokazala je da ljudi u srednjim godinama najbolje rade ako na poslu provedu 25 časova sedmično. Sve vrijeme više od toga izaziva umor i stres što dovodi do smanjene učinkovitosti na radnom mjestu.

Ovo istraživanje je provedeno na 3.000 muškaraca i 3.500 žena u Australiji koji su rješavali kognitivne testove.

Analizirale su se i njihove radne navike. Oni koji su radili 25 časova imali su najbolje rezultate, a oni koji su 55 časova sedmično boravili na poslu imali su rezultate gore od penzionera i nezaposlenih.

- Mnoge zemlje razmišljaju o podizanju  starosne granice za odlazak u penziju što je, ako imamo u vidu rezultate ove studije, kontraproduktivno. Stepen intelektualne stimulacije zavisi od radnog vremena. To je dvosjekli mač - rad s jedne strane podstiče aktivnost mozga, ali s druge izaziva umor i stres koji štete kognitivnim funkcijama. Znači da su osobe srednjih godina i one starije efikasnije ako rade pola radnog vremena. To je bolje i za njih i za posao - istakao je autor studije Kolin Mekenzi, prenosi Independent.