latinica  ћирилица
19/04/2016 |  20:40 | Autor: Nezavisne

Vožnja rolera jednako efikasna kao i trčanje

Vožnja rolera je omiljena fizička aktivnost mnogih, a dobre vijesti su da je ova zabavna aktivnost za zdravlje i tijelo jednako efikasna kao i trčanje.
Roleri - Foto: ilustracija
RoleriFoto: ilustracija

Tokom 30 minuta vožnje rolera sagorićete oko 370 kalorija. Za sat vremena ove zabavne aktivnosti, "spržićete" kalorija koliko i tokom prosječnog treninga u teretani. Ali, roleri su mnogo zabavniji, zar ne?!

Osim toga, vožnja na osam točkova podrazumijeva boravak napolju, na svježem vazduhu, što je definitivno plus. Možda ćete na ovaj način upoznati i neke nove ljude, steći prijatelje...

To je i odlična aktivnost za učvršćivanje zadnjice i nogu, ali djeluje i na mišiće ruku jer njima morate da održavate ravnotežu dok vozite rolere. Stručnjaci kažu da su efekti isti kao i kod trčanja, osim što roleri manje opterećuju zglobove.

Vježbanje je odličan način da se izborite sa stresom, a boravak napolju tokom vožnje će vam pomoći da malo razbistrite um i psihički odmorite.

Ako ste tek počeli da vozite rolere, vjerovatno ćete se brzo umarati jer - nije baš tako lako kao što izgleda. Međutim, to je i odlična aktivnost za kondiciju i izdržljivost. Nakon nekog vremena ćete moći da ih vozite duže, a da se ne umorite toliko, što je jasan znak da ste poboljšali izdržljivost.