latinica  ћирилица
19/04/2016 |  16:29 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Zašto je Krsmanović za Odluku Ustavnog suda BiH o 9.januaru? (VIDEO)

Zdravko Krsmanović iznenadio je sve u Srpskoj. Izjava potpredsjednika NDP-a i poslanika u Narodnoj skupštini da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen 09.januar kao Dan Republike, da ne treba ići na referendum o tom pitanju i time stvarati, kako kaže, užarenu atmosferu, uzburkala je političku scenu u Republici Srpskoj.
Dan Republike -
Dan Republike

U PDP-u ne kriju iznenađenje zbog stavova Krsmanovića.Potpredsjednik Skupštine Nenad Stevandić kaže da nije isključen i pritisak na NDP da, kako je rekao „promjeni ploču“, dok šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković poručuje Krsmanoviću da nije u pravu. NDP brani Krsmanmovića i tvrdi da ni na koji način nije ugrozio pitanje opstanka 9. januara kao dana Republike. 

U intervjuu sarajevskom portalu Vijesti.ba Zdravko Krsmanović stavlja znak pitanja iznad referenduma o Danu Republike. Tvrdi da je to trošenje para, nova Dodikova politička podvala, te da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen 09.januar.

Kolege iz poslaničkih klupa šokirane su Krsmanovićevom izjavom. Podsjećaju ga da je lider njegove partije stavio potpis na zajedničku izjavu, kojom se odbija odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike i najavljuje referendum.



- Gospodin Čavić je predsjednik njegove partije i potpisao je da se ide na referendum tako da to gospodin Krsmanović treba da usaglasi sa gospodinom Čavićem, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

- Јa ne znam odakle toliko zaokret u partiji kojoj pripada Krsmanović, lično mislim da njegov predsjednik ne misli tako i da je to Njegov lični stav,ja mislim da treba održati referendum. istakao je Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a u NS Republike Srpske.

Nakon žestokih reagovanja, Krsmanović se posipa pepelom. Kaže da nije rekao da treba sprovesti odluku Ustavnog suda BiH u cijelosti, a i dalje tvrdi da je referendum nepotreban u ovom trenutku. Insistira da Narodna skupština donese odluku da je 09. januar sekularni praznik, iako je to već utvrđeno Zakonom o praznicima RS.

- Ovdje se samo radi da apsolutno u dijelu koji neko pokušava da komentariše da je to i vjerski praznik Sveti Stefan ,da to ne može biti, u tom smislu NS RS treba donijeti odluku da je 09.januar kao Dan Republike sekularani praznik, kaže Krsmanović.

Vođen percepcijom sarajevske čaršije o Danu Republike kao vjerskom prazniku, Ustavni sud BiH osporio je taj datum, ignorišući da je u Zakonu o praznicima RS jasno naznačeno da je 09. januar sekularni praznik.To zna Krsmanović, ali umjesto da brani rođendan Srpske, traži sprovođenje Odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen 09.janaur.