latinica  ћирилица
19/04/2016 |  14:29 ⇒ 14:39 | Autor: Agencije

Korejska verzija Mojsijevog čuda na ostrvu Đindo

Ovog aprila, kao i svake godine, desetine hiljada posjetilaca hrle na jugozapadno južnokorejsko ostrvo Đindo sa korpama, kofama, budacima i baterijskim lampama- pod punom opremom za dugo očekivani lov na morske plodove u "korejskoj verziji Mojsijevog čuda".
Korejska verzija Mojsijevog čuda na ostrvu Đindo -
Korejska verzija Mojsijevog čuda na ostrvu Đindo

Riječ je o čudesnom ostrvskom festivalu čiji je glavni događaj prirodni fenomen razdvajanja mora – takozvana "korejska verzija Mojsijevog čuda", pri čemu se voda ne razdvoji na dva dijela odjednom, kao u biblijskoj priči, već se povuče na sat vremena usljed dejstva plime i oseke, prenosi južnokorejska agencija Јonhap.

Kada se voda povuče, iza sebe ostavlja morsko dno u dužini od 2,8 kilometra i širini od 40 metara, koje se onda, kao na dlanu, pruža pred posjetiocima željnim avanture.

Tada kreću u lov, kopajući po mekom, vlažnom pijesku u potrazi za svježim školjkama, morskim rastinjem, malim hobotnicama i drugim plodovima mora.

"Ne znam koliko ću morskih stvorenja uhvatiti, ali ovo je izuzetno uzbudljivo", kaže Li Đi-hje, student koji je doputovao sa druge strane zemlje da bi uživao u festivalu na plaži.

Za "morskim blagom" tragaju i grupe srednjovječnih žena, koje podsjećaju na kalifornijske kopače iz vremena "zlatne groznice", dok brižni roditelji pričvršćuju djeci nepromočive čizme, bjesomučno ponavljajući stara, dobra, bezbjednosna pravila.

I dok skupljači grozničavo kopaju, organizatori žurno nastoje da ih sve na vrijeme povuku dok voda ponovo ne nadođe, navodi Јonhap.

More se ovdje obično povlači dva puta na dan – jednom rano ujutro i jednom uveče, mada se vrijeme plime i oseke neznatno mijenja na mjesečnom nivou.

Godišnji festival na ostrvu Đindo ponos je i dika ostrvljana i susjednih gradova provincije Јužna Đeola, a jedan od je od deset najpopularnijih festivala u regionu na listi Ministarstva kulture, sporta i turizma, zaključuje južnokorejska novinska agencija Јonhap.