latinica  ћирилица
18/04/2016 |  08:40 | Autor: Agencije

Ne vjerujte receptima na internetu

Većina recepata za hrono ishranu koji se mogu naći na internetu nisu dobri, upozorila je dr Ana Gifing, specijalista antiejdž medicine, koja ima centre u zemljama regiona, ali i u Švajcarskoj i u dvije bolnice u SAD.
Ilustracija (Thinkstock.com) - Foto: B92
Ilustracija (Thinkstock.com)Foto: B92

- Hrono ishrana je znatno složeniji proces od pukog pripremanja obroka, a na prvom mjestu je promjena životnih navika i primjena zdravih principa radi unapređenja zdravlja - kaže dr Gifing.

- Ne postoje ograničenja u količini hrane koju ćete da pojedete, jer se samo određene namirnice uzimaju u određeno doba dana - objasnila je doktorka Ana Gifing, na predstavljanju programa ishrane u Beogradu. - Između obroka trebalo bi da prođe optimalno pet sati, i ne preporučuje se da se za ručak i večeru kombinuju protini i ugljeni hidrati.

Ovaj metod ishrane, pored regulacije tjelesne težine, istovremeno poboljšava i izgled siluete. Tijelo postaje oblikovano prema urođenoj, fiziološkoj konstituciji.

- Izražen stomak, velika zadnjica, naslage na bokovima, debele butine, nisu pokazatelj prirodne građe tijela, već posljedica nepravilne ishrane - ističe dr Gifing. - Već za 10 do 30 dana primjene ovog načina ishrane smanjuju se vrijednosti holesterola, triglicerida i šećera u krvi. Nema brojanja kalorija ili mjerenja namirnica, važna je samo dobra kombinacija namirnica i pravo vrijeme za određeni obrok.

Hrono ishranu mogu da primjenjuju odrasli, djeca, trudnice, sportisti, ali i osobe koje imaju neki zdravstveni problem. Јelovnik treba da se prilagodi svakom pojedincu individualno.