latinica  ћирилица
16/04/2016 |  12:51 ⇒ 12:59 | Autor: RTS

Pojavila se "Prevrnuta DŽeni", dragocijena marka ukradena 1955.

Јedna od najdužih misterija u svijetu sakupljanja poštanskih maraka dobila je novi obrt: šest decenija pošto su četiri najslavnije marke-štamparske greške Pošte SAD ukradene na jednom skupu filatelista, jedna od tada nestalih "Prevrnutih DŽeni" pojavila se ovog meseca u aukcijskoj kući u Njujorku.
Pojavila se „Prevrnuta DŽeni“, dragocena marka ukradena 1955. - Foto: RTS
Pojavila se „Prevrnuta DŽeni“, dragocena marka ukradena 1955.Foto: RTS

Te marke iz 1918. godine, na kojima je slika aviona odštampana naopako, neke su od najpoznatijih u svijetu.

"To je jedan od najozloglašenijih zločina u istoriji filatelije, a sada je tu još jedan dio slagalice", rekao je Skot Ingliš, upravitelj Američke filatelističke istraživačke biblioteke koja je vlasnik te marke.

"Tu marku je aukcionarskoj firmi Spink nedavno dao na prodaju jedan dvadesetogodišnjak iz Velike Britanije koji ju je naslijedio od svog djeda, i rekao da ne zna mnogo o tome", rekao je DŽordž Evelet, šef Odjeljenja Spinka za filateliju.

Stručnjaci su utvrdili ne samo da je ta DŽeni prava – jedna od svega 100 prodatih, već i da je takođe jedna od četiri ukradene 1955. godine. Filatelistička biblioteka u saradnji sa firmom Spink i federalnim vlastima SAD radi na tome da joj se marka vrati.