latinica  ћирилица
15/04/2016 |  15:53 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

U Crnoj Gori više od 250 prijevremenih smrti zbog zagađenog vazduha

Rezultati studije Svjetske zdravstvene organizacije pokazali su da samo u tri grada u Crnoj Gori ima više od 250 prijevremenih smrti i 140 hospitalizacija godišnje zbog zagađenog vazduha, ali i da su brojni drugi uticaji na zdravlje u Pljevljima, Podgorici i Nikšiću povezani sa tim problemom, što državu godišnje košta oko 300 miliona dolara.
Svjetska zdravstvena organizacija - Foto: ilustracija
Svjetska zdravstvena organizacijaFoto: ilustracija

Dobijeni podaci, objavljeni u studiji procjene uticaja zagađenja vazduha na zdravlje, pokazuju da se skoro šest odsto smrtnih slučajeva u Podgorici, 12 odsto u Nikšiću i 22 odsto u Pljevljima mogu dovesti u vezu sa zagađenjem vazduha.

"U Pljevljima, Nikšiću i Podgorici, dnevne srednje koncentracije PM10 veće su od 50 mikrograma tokom 64 do 217 dana godišnje, što je mnogo češće nego što je dozvoljeno Direktivom EU o kvalitetu vazduha /35 dana/", navodi se u studiji.

Iz SZO ističu da je više od polovine tih uticaja vezano za uvećane nivoe zagađenja tokom zime, uglavnom zbog sagorijevanja čvrstih goriva zbog grijanja.

Prema rezultatima studije, uticaj zagađenja vazduha na zdravlje više je uobičajen u Pljevljima nego u ostalim gradovima, ali je apsolutni teret zagađenja na zdravlje u Podgorici i Nikšiću sličan onome u Pljevljima.

"Uticaji postojećeg izvora zagađenja na zdravlje u Pljevljima pet puta su veći od onih koji bi se eventualno vezivali za emisije iz planiranog drugog bloka `Termoelektrane`", dodaje se u studiji.