latinica  ћирилица
15/04/2016 |  15:00 | Autor: SRNA

Veterani predstavili inicijativu za zbrinjavanje oboljelih od PTSP-a

Predstavnici udruženja "Veterani Republike Srpske" predstavili su realizaciju inicijative za trajno i sveobuhvatno zbrinjavanje demobilisanih boraca-veterana odbrambeno-otadžbinskog rata izloženih đelovanju posttraumatskog stresnog poremećaja, koje podrazumijeva njihov psihološki i duhovni oporavak u manastirima u Republici Srpskoj.
Veterani Srpske - Foto: SRNA
Veterani SrpskeFoto: SRNA

Generalni sekretar "Veterana" Dragan Savić rekao je u Istočnom Sarajevu da je zbog enormno velikog broja lica izloženih PTSP-u, kojih prema nekim procjenama ima čak 20.000, neophodno što hitnije djelovati kako bi se vratili normalnom životu.

"Ovaj problem ima tendenciju rasta jer čovjeku tokom godina slabe odbrambeni mehanizmi i nervno popušta, što može dovesti da različitih ekscesnih situacija", upozorio je Savić.

On je naveo da je veliki broj veterana, koji su godinama bili pod traumom, izvršio suicid, zbog čega će sve učiniti da oboljele od PTSP-a "izvuku iz čaure i obnove".

Savić je podsjetio da su učesnici sastanka u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj 10. februara, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom i vladika zahumsko-hercegovačkog Grigorije, jednoglasno prihvatili ideju zbrinjavanja veterana, koju je predložio direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Prije realizacije ovog programa, Savić je rekao da je pripremljen pilot-program koji je prihvatio otac Јovan Gardović u manastiru Draževina, u kojem će od 2. do 12. juna na duhovnom oporavku boraviti 10 do 12 veterana.

"Oni će tokom duhovnog okrepljenja u manastiru poštovati manastirski tipik. Tamo će se ispovijedati i redovno vršiti pričešće. Obavljaće određene aktivnosti i nijednog trenutka neće biti prepušteni sami sebi", objasnio je Savić.

Namjera je da se ove aktivnosti prošire na najmanje još četiti manastira. Savić kaže da su već dobili saglasnost za manastire Dobrićevo kod Bileće i Sveti Nikola na Ozrenu, te da će istim povodom kontaktirati vladiku banjalučkog Јefrema.

"Potrebe su ogromne, a riječ je o ljudima koji su se iz društva povukli u sebe i kojima svi moramo pomoći da njihov i život njihovih porodica koje, takođe, pate, učinimo zdravijim, funkcionalnijim i svrsishodnijim", rekao je Savić.

Da bi se našao na listi za duhovno-zdravstveni tretman, Savić kaže da veteran treba biti pregledan u Centru za mentalno zdravlje gdje će dobiti stručno mišljenje o svom zdravstvenom stanju.

"U realizaciji ovog projekta, očekujemo pomoć Vlade Republike Srpske, Sekretarijata za vjere, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kao i Ministarstva finansija Republike Srpske", rekao je Savić.

On je istakao da ovaj projekat ne iziskuje velika finansijska sredstva jer se, kako kaže, u manastirima živi skromno.

Savić je ovom prilikom istakao da "Veterani" ove godine insistiraju i na registru 232.000 ljudi koji se vode kao borci, a za koji kaže da je lažan.

"Nije problem u onima koji su dobili lažni status, problem imaju pravi učesnici, pravi veterani, demobilisani borci jer ih ovi poništavaju svojim jednakim statusom. To se mora razdvojiti", poručio je Savić.