latinica  ћирилица
13/04/2016 |  17:59 | Autor: B92

Zemljina osa se pomjera na istok

Pozicija Zemljine ose dramatično se promijenila zbog sve ubrzanijeg topljenja ledenih kapa i promjena u prirodi koje uzrokuje dodatne količine vode, objavljeno je u naučnom listu Sajens Advanses.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Erik Ajvins, istraživač pri NASA laboratoriji i koautor studije koja je objavljena u petak, tvrdi da pomjeranje vode utiče na distribuciju mase na Zemlji, a time i na njenu osu.

"Ukoliko uzmete čigru i na njen vrh zalijepite žvaku, ona će početi da se vrti po novoj zamišljenoj osi. Na Zemlji, zbog činjenice da se voda transportuje iz okeana prema kopnu i obrnuto kao i što nivo svjetskih mora polako raste, mijenja se raspored mase što prouzrokuje sličan scenario kao na čigri", objašnjava Ajvins.

Pomjeranje ose samo je još jedna u nizu posljedica globalnog zagrijavanja, odnosno povećanja prosječne globalne temperature, praćenom sve nasilnijim olujama i povećanjem nivoa svjetskih mora.

Zemlja se okreće oko zamišljene ose koja prolazi kroz nju u pravcu sjever-jug, pod uglom od oko 23,5 stepeni u odnosu na ravan Zemlje i Sunca. Osa se prirodnim putem povremeno pomjera izazivajući blago pomjeranje polova. Ipak, dramatično i neočekivano pomjeranje polova zabeleženo je 2000. godine kada se Sjeverni pol pomjerio prema istoku.

U pokušaju da shvati zašto se to desilo, Ajvins i Surendra Adikari proučavali su geodetske i satelitske podatke od 2003. do 2015. godine, što je pomoglo naučnicima da odrede krivca za pomjeranje polova nakon 2003.

Oni su otkrili da se Zemljina osa kontinuirano pomjera u pravcu istoka na oko 75 stepeni još od 2000. godine, a pomjeranje izaziva ne samo otapanje leda već i gubitak vodene mase u Evroaziji zbog suša.