latinica  ћирилица
12/04/2016 |  20:35 ⇒ 21:20 | Autor: Blic

Kruševljanin autor najljepše umjetničke slike vjenčanja na svijetu

Kruševački fotograf Dejan Nikolić pobjednik je nagradnog takmičenja sajta Pixoto.com za 2015. godinu u kategoriji "Vjenčanja".
Vjenčanje (Foto:Dejan Nikolić) -
Vjenčanje (Foto:Dejan Nikolić)

Među deset najboljih fotografija našle su se čak četiri Dejanove. Laskavo priznanje je osvojio u konkurenciji od više od 5.000 fotografa iz čitavog svijeta i ponovio uspjeh iz 2013. godine, kada je, takođe, bio najbolji.

- Prvi put sam se prijavio za takmičenje 2012. godine i bio sam jedanaesti. Naredne godine sam bio prvi, 2014. godine drugi, a prošle ponovo prvi. Takmičim se samo u kategoriji "Vjenčanja", jer je to ono što najviše radim - objašanjava Dejan.

On već decenijama fotografiše vjenčanja, pa je odlučio da fotografijama doda i umjetničku notu.

- Na promjenu pristupa podstakli su me umjetnici ruske škole fotografije, prije svih Sergej Ivanov. Ruska škola insistira na likovnosti u fotografiji, a ja se držim toga. Dodaje se i ručni rad, što fotografiji daje mekoću ili dramatičnost - priča Dejan.

Smatra da fotograf ne može biti usko specijalizovan za jednu oblast, a da ne poznaje ostale.

- Svaki par ima jedinstven način da predstavi svoju priču, ali motivi su isti za sve: ljubav, obećanje, vjernost. Moj zadatak je da uhvatim karakter mladenaca i priču. Nudim im paletu, a na njima je da izaberu stil i rukopis. Insistiram na iskrenim emocijama - dodaje Nikolić.