latinica  ћирилица
12/04/2016 |  18:03 | Autor: Večernje novosti

Kivano: Čudesna afrička dinja

Dobio ime po kiviju, ukus je kombinacija banane, dinje, krastavca i limete. Idealno za dijetu, izuzetno djelotvorno protiv prehlade...
Afrička dinja - Foto: ilustracija
Afrička dinjaFoto: ilustracija

Zbog sličnosti sa kivijem zove se kivano (Cucumis metuliferus), a zapravo je afrička bodljikava dinja koja izgledom podsjeća na krastavac. Ova voćka je tek 1930. godine napustila Afriku i rodni Zimbabve, "preselila" se prvo na Novi Zeland, pa u Australiju. Danas se najviše uzgaja u Čileu i Kaliforniji, a u manjim količinama u Hrvatskoj.

Kivano je svijetlo zelene boje, zbog čega najviše liči na kivi, ukus je kombinacija banane, dinje, krastavca i limete. Hranljivo voće dostupno je tokom cijele godine i jede se sirovo.

Obiluje vitaminom C i mineralima kalijumom i gvožđem, a sadrži i fosfor, magnezijum, bakar, cink, natrijum i kalcijum. Idealno je za dijetu, jer ima malo ugljenih hidrata, a masti nema uopšte. Izuzetno je djelotvorno protiv prehlade.

Sjemenke obiluju masnim kiselinama, među kojima su najznačajnije linolna i oleinska. Linolna je naročito važna, kao jedna od omega-6 masnih kiselina. Oleinska pomaže u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Žućkasto-zelene sjemenke sadrže karotenoid (beta karotin, provitamin A), koji je važan za imuni sistem, zdravlje kože i očiju.

Antioksidansi a-tokoferol i y-tokoferol su organski oblici vitamina E, a on je neophodan za dobro zdravlje, prije svega za srce, mišiće, nerve, crvena krvna zrnca, hormone i kožu. Vitamin E neutrališe štetne slobodne radikale, uzročnike kancera, kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti. Dokazano je da ovaj vitamin smanjuje rizik od pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Јede se tako što se presječe na pola, zatim kašičicom izvadi mesnati dio. Plodovi su zreli kada zelena nijansa pređe u žutonarandžastu. Sjemenke su ukusne, posebno u kombinaciji sa sladoledom ili jogurtom. Afrička dinja se dobro slaže i sa slanim sirevima, krastavcem i paradajzom.

Vitaminska bomba

Sok od kivana okrepljuje organizam, a sprema se tako što se 4 afričke dinje presjeku na pola, iz njih se kašičicom izvadi mesnati dio i ispasira u blenderu. Zatim se procijedi i tako odvoji od sjemenki. Budući da je veoma gust, doda se cijeli limun i 3 do 4 dl vode. Zasladi se po želji, sa površine skine pjena, doda led i spreman je za piće. Umjesto limuna, može da se doda i sok od crnog grožđa, a sve voćne kombinacije čine pravu vitaminsku bombu za organizam.