latinica  ћирилица
10/04/2016 |  14:36 | Autor: Agencije

Da li su biljne zamjene zaista bolje od kravljeg mlijeka?

Na policama prodavnica sve je više različitih vrsta mlijeka koje bi trebalo da predstavljaju zamjenu za kravlje. Koji su razlozi za njihovo konzumiranje, a koji protiv?
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au) -
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au)

Prodaja mlijeka od soje, badema, lješnika i pirinča iz godine u godinu u svijetu sve više raste.

Šta, međutim, kažu stručnjaci?

Prema navodima doktora Alana Snedona, sojino mlijeko sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća od kravljeg mlijeka, a sličnu količinu proteina. Takođe može da smanji rizik od nastanka bolesti vezanih za hormonske poremećaje, poput raka dojke ili prostate, i ublaži simptome menopauze.

Bademovo mlijeko, koje je poslije sojinog druga najpopularnija zamjena za kravlje mlijeko u svijetu, sadrži malo kalorija i nimalo zasićenih masnoća, ali i manje proteina od kravljeg. Isto važi za mlijeko od lješnika.

Pirinčano mlijeko ima vrlo malo zasičenih masnoća, ali je siromašno proteinima. Za razliku od mlijeka dobijenog od orašastih plodova, ova vrsta mlijeka takođe ni na koji način ne štiti srce.

Sve zamjene za mlijeko siromašne su kalcijumom, vitaminima grupe B i jodom, osim ako tokom proizvodnje vještačkim nisu obogaćene ovim nutrijentima. I dok organizam lako apsorbuje nutrijente iz kravljeg mlijeka, to nije slučaj sa alternativama, piše "Independent".

Konačni zaključak?

"Nisam siguran zašto su zamjene za kravlje mlijeko danas toliko popularne, ali svakako ne bih želio da njima u potpunosti zamjenim tu namirnicu", rekao je Snedon.