latinica  ћирилица
08/04/2016 |  14:51 | Autor: B92

Stižu hibridni putnički avioni

Evropski proizvođač aviona Erbas i njemački konglomerat Simens zajedno rade na razvoju hibridnih putničkih aviona.

Kompanije planiraju da te avione lansiraju do 2030. godine.

Hibridni avioni mogli bi da prevezu do 100 putnika, a avion bi prema riječima portparola Simensa Floriana Martinija trebalo da ima pogon sličan onom koji ima "Tojota Prius", odnosno mnogo tiši i energetski efikasniji. Iz obe kompanije kažu da smanjenje emisija CO2 neće biti moguće bez ulaganja u razvoj novih tehnologija.

Hibridni Erbas trošio bi 25 odsto manje goriva i tokom poletanja i slijetanja na električni pogon bio bi gotovo nečujan, a imao bi domet od hiljadu kilometara. Krajnji cilj Erbasa je razvoj avijacije sa nultom emisijom, izjavio je izvršni direktor Tom Enders.

Saradnja Erbasa i Simensa započela je još 2010. godine kada su tek počeli da razvijaju tu tehnologiju. Prošle godine prototipom male letjelice na električni pogon napravili su 36-minutni probni let preko kanala La Manš od Velike Britanije i Francuske.

Stvaranjem inženjerskog tima od 200 ljudi koji će raditi na razvoju ove tehnologije projekat žele da dovedu na mnogo ozbiljniju nivo, a plan je da do 2020. godine već imaju tehnološki know-how za demostraciju izvodljivosti projekta aviona s hibridnim pogonom.