latinica  ћирилица
06/04/2016 |  21:30 ⇒ 21:36 | Autor: Večernje novosti

Acerola - voće sa najviše vitamina C

Ljekovita priroda: Tropska višnja acerola ima čak 20 puta više vitamina C od neprskanog limuna i 65 puta od plodova pomorandže. Јača imunitet, liječi hepatitis i druge bolesti jetre, infekcije, grip, stres.
Acerola (foto:healthyfig.com) -
Acerola (foto:healthyfig.com)

U zapadnoj Indiji, Barbadosu, Јamajci, Surinamu, Kubi i drugim zemljama Centralne i Јužne Amerike, raste tropska višnja acerola (Malphighia glabra),koja je potpuno različita od domaće. Podsjeća na agrume, sa mesnatim dijelom podeljenim na kriške. Zreo plod, zavisno od vrste, može biti tamnocrven, svijetlocrven ili narandžast. Hrskav je, pikantnog, gorko-slatkog ukusa, aroma je nalik trešnji i višnji. Plod je u prečniku manji od dva santimetra i sadrži nekoliko sitne semenke žute boje, koje nisu jestive.

Biljka cvjeta gotovo cijele godine, pa se na njenim granama u isto vrijeme mogu naći cvjetovi i plodovi. Ovo voće ima najveću količinu vitamina C. U odnosu na limun čak 20 puta više, a u odnosu na pomorandžu 65 puta! U 100 grama ploda nalazi se nevjerovatnih 1.800 mg C vitamina. Zahvaljujući izuzetnom bogatstvu u flavonoidima, antocijanu i organskim kiselinama, organizam gotovo potpuno može da iskoristi vitamin C, a pojačana su i nutritivna svojstva.

Količina šećera je svedena na najmanju mjeru. Američki piloti i astronauti je najčešće koriste za pripremu svježeg soka bogatog vitaminima, koji jača organe za disanje i pomaže u stvaranju kolagena u koži. Iz acerole se dobija 95 odsto vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema koncentrat. Sušena ili kao sok, može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane.

Zbog dragocjenih svojstava, koristi se za jačanje imuniteta. Djelotvorna je u liječenju hepatitisa i drugih bolesti jetre, infekcija, prehlada, gripa, stresa, fizičkih i psihičkih napora. Ima veće količine provitamina A i vitamina B kompleksa, koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala, a poznato je da oni dovode do oboljenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.

Od minerala u najvećoj mjeri posjeduje gvožđe, kalcijum, kalijum i fosfor. Kalijum reguliše krvni pritisak i srčani rad, dok bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole održavaju normalne vrednosti holesterola. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih ćelija i štiti embrion od bolesti, zbog čega se preporučuje tokom trudnoće.Tropska višnja je prirodni lijek za glavobolju, jer protiv bolova postiže isti efekat kao aspirin i ibuprofen. Pomaže i kod groznice i upale grla, želudačnih tegoba, zatvora i dijareje.

REGULIŠE ŠEĆER U KRVI, SPRЈEČAVA RAST TUMORA

Medicinska istraživanja su potvrdila da acerola reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rast tumorskih ćelija i iz zdravih ćelija uklanja štetne radikale. Pomaže kod različitih virusnih infekcija, ubrzava i zacjeljivanje rana.

Međutim, kod pojedinih osoba može da izazove i alergijske reakcije, pogotovo ako su osjetljive na sastojak lateks. Zato, ukoliko ste skloni alergijama, prije konzumiranja ove voćke i njenih prerađevina trebalo bi da konsultujete ljekara.