latinica  ћирилица
31/03/2016 |  08:56 ⇒ 09:00 | Autor: klix.ba

Ima 14 godina i kreće u pohod na Sjeverni i Јužni pol

DŽejd Hemajster (14) krenula je iz svog rodnog grada Melburna u ekspediciju na polarno putovanje i to na tri različite destinacije: Sjeverni pol, Grenland i Јužni pol.
DŽejd Hemajster (Foto: cdn.newsapi.com.au) -
DŽejd Hemajster (Foto: cdn.newsapi.com.au)

Ove tri lokacije pod nazivom “Polar Hat Trick“, DŽejd će obići u različitim vremenskim intervalima. Avantura na Sjeverni pol trajaće 21 dan, na Grenland će ići u zimu 2017. i konačno na Јužni pol na ljeto 2017. godine.

Hamajster je na ideju za epsko putovanje dobila od jedne žene s Islanda, koju je upoznala na kampovanju kada je imala 12 godina.

Kako je rekla, avantura ove žene je inspirisala da uradi slično.

"Godinu dana nakon kampovanja, odlučila sam da želim da uradim nešto tako i postala sam opsesivna. Počela sam da treniram čim sam saznala da bi to bilo moguće uraditi u mojim godinama“, rekla je DŽejd.

Istakla je kako je njena porodica razgovarala sa stručnjacima i avanturistima, kako bi bili sigurni da će biti moguće da se upusti u ovu misiju sa samo 14 godina. Rekla je da to predstavlja veliki rizik.

Objašnjavajući šta je sve čeka na ekspediciji, tinejdžerka zvuči prilično iskusno.

"Imaćemo dodira s kompresionim zonama, gdje se led sudara i stvara jedan do dva metra nanosa preko skija. Tu su i hipotermija, smrzavanje od niskih temperatura, polarni medvjedi... Uzbuđena sam i pomalo nervozna. Razmišljam o svim izazovima koje ću doživjeti", dodala je.

Da bi se pripremila za polarno putovanje, počela je intenzivno da trenira. Ranije ove godine je pohađala kamp za obuku u Novom Zelandu, gdje je savladala veštine opstanka i naučila da skija.

"Odradili smo pet dana treninga u kampu u Novom Zelandu. Radili smo na fitnesu i vježbama izdržljivosti", zaključila je četrnaestogodišnjakinja.