latinica  ћирилица
30/03/2016 |  15:34 | Autor: Agencije

Svaka četvrta kocka leda nije zdravstveno ispravna

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švajcarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadržava fekalne bakterije poput ešerihije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela zadruga hemičara švajcarskih kantona (VKCS).
Led - Foto: ilustracija
LedFoto: ilustracija

Rezultate hemijske analize leda iz barova širom Švajcarske prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno publikovana objavio je list "SonntagsBlick".

Analiza je pokazala da 26 odsto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E.koli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu da izazovu gastrointestinalne probleme.

Predsjednik zadruge švajcarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uslove rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, i loše održavaju i čiste, a ne na upitan kvalitet vode.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali. Međutim, s time se ne slaže jedna od vodećih švajcarskih zadruga za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, rekla je direktorka te zadruge Sara Stalder.

Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često rade.

- Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno - dodala je Stalder.