latinica  ћирилица
29/03/2016 |  15:47 | Autor: Dnevnik.hr

Šta bi se desilo kada bi Zemlju "dohvatio" Sunčev plamen? (VIDEO)

Solarne baklje su normalna pojava naše najsjajnije zvijezde - Sunca. Naučnici ih detektuju gotovo svakodnevno, a polarna svjetlost koja se zahvaljujući toj aktivnosti javlja na Zemlji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Međutim, šta bi se dogodilo kada bi Sunčev plamen dohvatio Zemlju?

Naučnici su uspjeli da zabilježe solarne baklje zvijezda u udaljenim sistemima čija snaga znatno premašuje Sunčevu i zahvaljujući tome otkrili šta bi se desilo sa Zemljom, kada bi je nekim slučajem “dohvatio“ neki plamen sa Sunca.

Danski fizičar Kristofer Karof objašnjava da bi u tom slučaju, u prvim trenucima bilo primjetno da Sunce mnogo snažnije grije, ali bi ozon koji nas inače štiti od zračenja, postajao sve opterećeniji.

Postupno bi se gasili svi električni uređaji i komunikacioni signali, a nakon samo 24 sata Zemlju bi pogodila Sunčeva plazma super plamena.

Zbog Zemljinog magnetnog polja, širenje plazme dobilo bi na brzini što bi izazvalo pojavu velikog broja aurora širom svijeta, kao što je to bio slučaj 1859. nakon Sunčeve oluje koja je bila nemjerljivo manja od super plamena.

Super plamen mogao bi da uništi od 10 do 50 posto ozona, a ako bi iko uspio to da preživi, mogao bi da tek za pet godina računa na novi Zemljin štit.