latinica  ћирилица
28/03/2016 |  18:31 ⇒ 18:37 | Autor: Večernje novosti

Trenirajte moždane vijuge uz Mocarta

Iako se na mozgu ne mogu vidjeti oslabljeni mišići ili celulit, stručnjaci upozoravaju na to da gotovo svakog dana, u sklopu redovne fizičke aktivnosti, treba provježbati upravo i ovaj organ ljudskog tijela.
Ilustracija - Foto: Getty Images
IlustracijaFoto: Getty Images

Ukoliko se zanemari i zapusti trening vijuga, desiće se isto što i s mišićima: mozak će postati mlitav, spor i nedovoljno aktivan.

Određene aktivnosti daju bolje rezultate kod treniranja mozga. Preporučuju se, prije svega, meditacija, kretanje i sastavljanje slagalica.

Mocart

Isplanirajte dio dana kada ćete se isključiti iz svakodnevnih obaveza i opustiti uz zvuke klasične muzike. Za bolje funkcionisanje mozga dovoljno je izdvojiti 20 minuta. Klasična muzika, osim što prija uhu, stimuliše stvaranje moždanih neurotransmitera, koji pomažu da brže mislite. Stručnjaci savjetuju da izbor, prije svih kompozitora, bude Mocart.

Studija rađena u Finskoj pokazala je da klasična muzika čak može da prevenira Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest. I to upravo uz Mocartova djela, jer su tokom slušanja ovih kompozicija uočene značajne promjene u mozgu - poboljšani su pamćenje i sposobnost rješavanja zadataka. Već poslije nekoliko minuta slušanja Allegro con spirito uočen je blagotvoran uticaj na razmišljanje.

30 minuta vježbanja

Ovo je minimalno vrijeme koje tokom dana treba da odvojite za fizičku aktivnost. Mozgu je potrebna velika količina energije i kiseonika. Vježbama ćete ubrzati puls, i tako će u mozak stići više krvi, kiseonika i ostalih značajnih materija, koji su neophodni za njegov nesmetani rad. Takođe, na taj način će u ovaj dio tijela stići i antistres hormoni, koji neutrališu moždane blokade koje nastaju kao posljedica stresnih misli.

Kofein i nikotin

Trebalo bi da se ograniči unos kofeina i nikotina u organizam, jer su to supstance koje ubrzavaju rad mozga, ali čim prestane njihovo djelovanje, vijuge se povlače na zasluženi odmor. Zato, ukoliko vam je potrebna dodatna energija, čaj je bolji izbor od kafe. Štedi mozak, smiruje ga i dovodi do frekvencije alfa nivoa, u kojoj ovaj organ najbolje stvara i radi.

Meditacija

Ovo je osnovna vježba za mozak, ali ne bilo koja meditacija, već ona koja će doprinijeti opuštanju moždanih hemisfera. Za intelektualce, to može da bude rad u bašti, slikanje mandale (simbola u kružnom okviru) ili, što je trenutno veliki hit u svijetu, oslikavanje bojanki za odrasle. Na kraju izabrane aktivnosti trebalo bi da se osjećate kao da su se isključile sve misli.

Slagalice

Slaganje slagalica ima na mozak veoma pozitivan efekat. U prvom redu, one nam pomažu da se isključimo iz svijeta koji nas okružuje, ali istovremeno jačaju um, razvijaju maštovitost i kreativnost. Traženje djelića slike, pamćenje položaja i slaganje u cjelinu je kružni trening za mozak i, stručnjaci tvrde, najbolji džoging za vijuge.

Јezici

Mozak stalno treba zasipati novim informacijama, jer će u suprotnom da se ulijeni. Po pitanju pamćenja, mozak se ponaša kao i svaki drugi mišić. Što ga više trenirate, to će biti jači. I ne morate da bude suviše obazrivi, jer mozak sigurno ne možete pretrpati informacija. Upravo može da se desi suprotno. Učenje jezika je, recimo, odličan način vježbanja zbog specifičnog načinja "skladištenja" informacija u moždane "foldere".