latinica  ћирилица
28/03/2016 |  14:35 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Foča- Prednosti operacije katarakte ultrazvučnom metodom (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča kupovina aparata za operaciju katarakte ultrazvučnom metodom znatno je olakšanje za pacijente i ljekare, ali i da bi se smanjili troškove liječenja ovog čestog očnog oboljenja.
Operacija katarakte - Foto: SRNA
Operacija katarakteFoto: SRNA

Fočanski oftalmolozi nakon prve operacije sa kolegama iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske ističu da ova savremena metoda uz rehabilitaciju pacijentima omogućava brži povratak svakodnevnim obavezama. 

Rade Mašić (50) iz Novog Goražda prije dva mjeseca primijetio je da ima problema sa vidom. Sve izraženiji simptomi nametnuli su obavezu da se javi oftalmologu.

- Osjetio sam da postepeno sve manje vidim i doktorka mi je preporučila da se operišem - kaže Mašić.

Slične probleme imala je i Višegrađanka Mila Karabatak. Od maja prošle godine bila je skoro slijepa na desno oko. Ultrazvučnom operacijom oku je ponovo vraćena jasna funkcija.

Ona nakon operacije kaže da se osjeća veoma dobro. Mila je zadovoljna i zbog toga što će odmah kući. U odnosu na klasičnu operaciju ova traje dvadesetak minuta, a pacijent ide kući nakon sat vremena, po izlasku iz operacione sale.

- Time se proces hirurgije znatno ubrzava i u jednom danu se može uraditi znatno više operacija koje su mnogo kvalitetnije - rekao je  Boško Amdžić, oftalmolog Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

- Ono što je veoma važno za pacijente jeste da više ne moramo čekati na zrelost katarakte, kao što je bilo ranije s ovom metodom. Mi, praktično, možemo operisati kataraktu u svim njenim fazama zavisno od toga kakve su životne i profesionalne obaveze naših pacijenata - rekla je Nada Avram , načelnica Oftalmološkog odjeljenja Univerzitetske bolnice u Foči.

Ultrazvučna operacija se obavlja uz uputnicu ljekara porodične medicine.