latinica  ћирилица
27/03/2016 |  21:30 | Autor: SRNA

Moskva gradi Ostrvo mašte

U Moskvi je počela izgradnja prvog velikog zabavnog parka "Ostrvo mašte", koji će biti pandan čuvenom Diznilendu, ali sa ruskim nacionalnim obilježjima i radiće tokom cijele godine.

Kompleks površine 264.000 metara kvadratnih biće podijeljen na tri zone - za zabavu i razonodu, tematsku zonu i podzemni parking, koji će imati više od 3.500 parking mjesta.

Park će biti natkriven i visok 75 metara, što se može uporediti sa zgradom od 25 spratova, prenosi "Sputnjik".

Posjetioci će tu moći da uživaju u svim atrakcijama, da se odmaraju ili bave sportom u svim vremenskim uslovima.

Glavno zdanje parka biće zamak Uspavane ljepotice, koji je prepoznatljiv simbol Diznilenda, međutim, ruska verzija Diznilenda biće jedinstvena u svijetu po nacionalnim obilježjima. Na njegovoj teritoriji biće smješten "Sajuzmultfilm" - najveći studio animiranih filmova u Rusiji, a nekada u Sovjetskom Savezu, koji je osnovan u Moskvi 10. juna 1936. godine.

Više od polovine tematske zone činiće junaci ruskih i sovjetskih animiranih filmova, ali će ovdje, takođe, biti predstavljeni likovi iz stranih crtaća - Šrek, Kung Fu Panda, junaci "Madagaskara" i drugih crtanih filmova.

"Glavna osobenost parka je ta što će on u potpunosti biti natkriven, za razliku od većine sličnih parkova, koji se nalaze pod otvorenim nebom. To nam omogućava da stvorimo tematsku atmosferu, koju djeca žele da vide. Na primjer, u zoni Snežne Kraljice biće prava zima i zimsko nebo, a u zoni dinosaurusa nebo i sve ostalo će biti tropski", kažu tvorci tog projekta.

Prema nekim najavama, zabavni park će imati bioskop sa 20 sala za prikazivanje animiranih filmova, koncertnu salu sa 1.500 mjesta, hotelski kompleks, dječiju školu jedrenja, restorane, kafiće, prodavnice sa proizvodima za djecu, bašte, fontane, trgove i vještačka jezera.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da počinje da se ispunjava san Moskve o izgradnji velikog tematskog parka svjetskog nivoa.

"Veoma je dobro što će napuštena i djelimično uređena teritorija biti pretvorena u cvjetni vrt. Pravi se objekat koji će radovati djecu i njihove roditelje", dodao je Sobjanin.

Na teritoriji od 93 hektara ostaće pješačke i biciklističke staze, dečiji i sportski tereni, kao i plaže na obali rijeke Moskve.

Prema mišljenju Sobjanina, "Ostrvo mašte" omogućiće, ne samo da se očuva velika zelena površina, već će to značajno uticati i na povećanje broja turista iz zemlje i inostranstva, s obzirom na to da će to biti najveći pokriveni zabavni park ne samo u Rusiji, nego i u cijelom svijetu.

Očekuje se da će rusko "Ostrvo mašte" godišnje posjećivati između 34 i 40 miliona ljudi.

Moskovske vlasti odobrile su izgradnju "Ostrva mašte" u maju prošle godine, planirano je da dječiji park bude izgrađen u naredne dvije godine, do 2018. godine.

Iz gradske kase na taj veliki projekat neće otići ni kopejka. Gradnju će finansirati privatni investitori i eventualno strane banke, a procjenjuje se da će izgradnja koštati 1,5 milijardi dolara.