latinica  ћирилица
24/03/2016 |  11:55 | Autor: RTS

Svi hoće da budu nindže

Јapanska provincija koja je objavila konkurs za stalni posao nindže, ratnika špijuna za vrijeme feudalnog doba, bila je iznenađena prijavom 200 kandidata iz inostranstva, što je šest puta veće interesovanje od Јapanaca.

Poznata po dvorcu u Nagoji, prefektura Aiči u centralnom dijelu Јapana, koja je željela da promoviše turizam, saopštila je da je dobila 235 prijava za posao, od kojih 200 iz inostranstva. Konkurs je objavljen za šest radnih mjesta.

U uži krug je ušlo 13 kandidata iz inostranstva, najviše iz SAD, Francuske, Tajlanda i Italije.

- Nismo uopšte očekivali takvo interesovanje među strancima - izjavio je lokalni zvaničnik Satoši Adači.

Novozaposlene nindže potpisaće ugovor na godinu dana s mjesečnom platom od 180.000 jena (1.430 evra). Posao će im biti da izvode akrobacije i druge vještine. Imaće zadatak i da poziraju s turistima.

Zahvaljujući stripovima, crtanim filmovima, video i kompjuterskim igrama, u savremenom svijetu nindže se doživljavaju na sasvim drugačiji način od onoga što su oni bili u stvarnosti.

U modernom društvu oni su romatnični špijuni, borci za pravdu, osvetnici potcijenjenih, zaštitnici žena i djece. Zapravo oni su bili jedinstvena profesionalna organizacija (iako se tada nisu tako doživljavali) plaćenih špijuna, uhoda i ubica za novac u formi posebnog staleža.

Nindže su uvijek bili u službi tajnih i podzemnih ciljeva japanskih feudalaca i plemića za koje su obavljali i najnečasnije zadatke.