latinica  ћирилица
24/03/2016 |  11:25 | Autor: RTS

GMO crvi će pomagati u bržem zacjeljivanju rana

Naučnici na Univerzitetu Sjeverna Karolina pokušavaju da vrate terapiju tretiranja rana iz 18. vijeka.
GMO crv                                                           (Foto:gizmodo) -
GMO crv (Foto:gizmodo)

Genetski su modifikovali crve da luče ljudski faktor rasta kako bi ubrzali zacjeljivanje rana dok ih ujedno čiste.

Već nekoliko godina doktori koriste crve, najčešće larve zelene muve Lucilia sericata u tretiranju rana. Oni jedu mrtvo tkivo bez oštećivanja zdravog, a luče i antimikrobska jedinjenja koja održavaju ranu čistom.

Јeftin i efektivan, ali ne i brz tretman.

Klinička ispitivanja pokazala su da crvi ne skraćuju vrijeme zacjeljivanja. Međutim, novi genetski modifikovani mogli bi to da promijene, navodi se u naučnom radu objavljenom u BMC Microbiology.

Ljudski faktor rasta BB je signalni molekul, koji kada dođe u kontakt sa ćelijama ubrzava njihovu diobu. Takođe se pokazalo da pomaže u zarastanju rana. Istraživači su koristili insekte da proizvode i luče ljudski faktor rasta, ali niko nije probao ovu tehniku sa crvima.

Naučnici sa Univerziteta Sjeverna Karolina uzgojili su dvije grupe crva. Јednu koja je proizvodila ljudski faktor rasta kada bi crvi bili zagrijani na 37 stepeni Celzijusa i drugu koja je lučila faktor rasta ukoliko bi njihova ishrana uključivala antibiotik tetraciklin.

Prva grupa je uspješno lučila faktor rasta, ali on nikada nije izašao iz njihovih tijela. Druga grupa, međutim, ne samo da je proizvodila već i izbacivala iz sebe ljudski faktor rasta.

Sada slijedi faza testiranja na ljudima, a istraživači se nadaju da će ovako modifikovani crvi, osim čišćenja, doprinijeti i ubrzanom zacjeljivanju rana.

Ovo bi posebno moglo da pomogne sa početnim fazama nekroze kod gangrene, kao i dijabetičarima i drugim pacijentima kod kojih rane teško zarastaju.