latinica  ћирилица
23/03/2016 |  15:20 | Autor: Nezavisne

Četiri biljke koje su prirodni lijekovi protiv bolova

U današnje vrijeme se sve više koriste lijekovi protiv bolova.
Ljuta paprika (foto: www.coolinarika.com) -
Ljuta paprika (foto: www.coolinarika.com)

Ovi lijekovi sadrže supstance koje povećavaju rizik od dobijanja srčanog i moždanog udara, a mnogi se pitaju koja je onda svrha upotrebe lijekova protiv bolova.

Međutim, ne morate u potpunosti izbjegavati sredstva za umanjivanje bolova. Predstavljamo vam četiri biljke koje imaju efekat oslobađanja od bolova kao i mnogi lijekovi, samo što su naravno bezopasne i zdrave i možete ih koristiti svakodnevno.

1. Čili: Čili papričice sadrže sastojak kapsaicin, za koga je dokazano da se odlično bori protiv upala i bola. Ovaj sastojak je toliko efektivan, da se 2011. u prodaji našao i flaster protiv bolova sa ovim sastojkom. Međutim, nije obavezno kupiti taj flaster da biste koristili ovaj sastojak da ublažite bolove.

Kako da ih iskoristite: Napravite pastu od čilija u prahu i vode. Umasirajte dobijenu smjesu na bolne i upaljene mišiće. Koža će vam odreagovati možda sa crvenilom, ali sve dok ne boli ili peče - neće vam oštetiti kožu. U nekoliko minuta, trebalo bi da osjetite olakšanje. Čili je naročito efektivan u borbi protiv nadutosti, upala i bolova u zglobovima.

2. Kamilica: Јedinjenja kamilice djeluju na kožu djeluju umirujuće i čine je glatkom. Kamilica je efektivna u otklanjanju manjih glavobolja i drugih bolova. Studija iz 2010. godine je objavila da je kamilica odlična za uklanjanje bolova izazvanim hemoroidima, artritisom, čirom, menstrualnim bolovima i ranama.

Kako da je iskoristite: Napravite jaku “supu“, tako što ćete dodati vrelu prokuvalu vodu preko listova kamilice. Pustite smjesi da odstoji 24 sata, a nakon toga uz pomoć mekane tkanine nanosite tečnost kamilice na dijelove tijela, zahvaćene bolom. Možete takođe dodati i malo listova kamilice ili kesice čaja u toplu vodu za kupanje u kojoj ćete se kupati jedan sat.

3. Karanfilić: Karanfilić se već dugo koristi kao sastojak za uklanjanje dentalnih bolova. Karanfilić ima mješavinu antiupalnih i antibakterijskih sastojaka koje ga čine idealnim za uklanjanje zubobolja. Studija iz 2006. godine je pokazala da ulje karanfilića ima veću efektnost za uklanjanje bolova nego benzokain.

Kako da ga iskoristite: Razblažite esencijalno ulje karanfilića sa bilo kojim biljnim uljem (suncokretovim, maslinovim,...) u odnosu 1:10. Kada osetite da vas predeo u koji ste stavili golica i da je opušten, to znači da karanfilić deluje. Ako nemate esencijalno ulje karanfilića, možete napraviti pastu od mlevenog karanfilića sa vodom i nanesti je na bolni dio tijela.

4. Lavanda: Lavanda je biljka koja predstavlja smirenost i sreću. Do nedavno se nije znalo da lavanda ima i efekat smanjenja bolova.

Kako da je iskoristite: Јednu kap lavandinog ulja upotrebite kod ujeda insekata; umasirajte esencijalno ulje lavande u bolne mišiće za trenutno opuštanje. Godine 2013., proučavan je efekat esencijalnog ulja lavande za uklanjanje postoperativnih bolova nakon carskog reza. U jednoj bolnici su ženi nakon carskog reza, dali da udiše lavandino esencijalno ulje i rezultat je bio odličan. Bolovi su joj bili manji, a njeno cijelo tijelo opuštenije.