latinica  ћирилица
22/03/2016 |  12:54 | Autor: B92

Zašto vas bole zubi iako nemate karijes?

Ne postoji ništa gore od problema sa zubima. Međutim, možda je najstrašnije kad nemate karijes, a nešto u ustima vam ipak smeta. Vrijeme je za posjetu zubaru.
Osmijeh (Foto: Thinkstock) -
Osmijeh (Foto: Thinkstock)

Nema sumnje da morate da se brinete za svoje zube, ali nemojte pretjerivati sa pranjem. Grubo trljanje četki može oštetiti gleđ i/li natjerati desni na povlačenje, što će otkriti korijen zuba.

Ako vas bole zubi kad pijete ili jedete nešto hladno, to može da znači da vam je zub previše otkriven. Iako sami ne možete popraviti štetu koju ste već napravili, zubar vam može plombirati mjesta na kojima se zub potrošio.

Najbolji način za sprečavanje ovog problema je korišćenje električne četkice ili prelazak na najmekšu četkicu za zube. Glavno je da u budućnosti manje pritiskate četkicu kada perete zube.

Imate infekciju desni

Ne biste vjerovali koliko je bolest desni česta. Na primjer, gotovo pola stanovnika SAD-a uzrasta od 30 i više godina ima neki oblik parodontoze. Međutim čak i ako niste u toj grupi, još uvijek vam se može dogoditi upala desni.

Kad vam se tijelo više ne može nositi s bakterijama koje su se nakupile između desni i zuba, nastaće infekcija koja uzrokuje otekline i bol. Stvoriće se mala vrećica u kojoj će se nakupljati gnoj koji će povremeno curiti iz nje. Bilo koji od simptoma dobar je znak za posjetu zubaru, a on će vam očistiti problematično područje i možda vam prepisati antibiotike.

Pretrpjeli ste udarac u zube

Vjerovatno ste pomislili da valjda znate da vas bole zubi jer su dobili udarac, ali do neugode može doći čak i mnogo godina nakon povrede. Možda vam je zub malo napukao pa mu je trebalo duže vremena da počne da stvara probleme, a možda je zubnim živcima trebalo neko vrijeme da odumru.

Bilo kako bilo, mrtvi zub lako je prepoznati po razlici u boji i gubitku osjećaja toplog i hladnog na tom mjestu. Zubar će vam napraviti krunu ili će vam u potpunosti izvaditi zub pa ga možda nadomjesti malim mostom.