latinica  ћирилица
21/03/2016 |  17:29 ⇒ 17:36 | Autor: vecernjenovosti

Grickaj jabuku, utiče blagotvorno

Sto grama jabuke sadrži samo 58 kalorija i 2 g vlakana koja podstiču tranzit hrane i stvaraju osjećaj sitosti, zbog čega se ova namirnica preporučuje u dijetama.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Ako stalno imate potrebu da nešto grickate, jedite jabuku, poručuju japanski istraživači. Prijatnog ukusa, hrskava i sočna, ova hranljiva i ljekovita voćka blagotvorno utiče na zdravlje i liniju.

Sto grama jabuke sadrži samo 58 kalorija i 2 g vlakana koja podstiču tranzit hrane i stvaraju osjećaj sitosti, zbog čega se ova namirnica preporučuje u dijetama. Bogata je vitaminima A i C, sadrži i vitamine B1, B2, B6 i B9.

Što se minerala tiče, obiluje kalcijumom i kalijumom, a sadrži i natrijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i mangan. Zahvaljujući antioksidansu kvercetinu, preventivno djeluje na rak pluća. Istraživači iz Zemlje izlazećeg sunca tvrde da ljudi koji redovno jedu jabuke manje boluju od kardiovaskularnih bolesti jer kvercetin, takođe, sprječava sakupljanje štetnih materija u krvi i začepljenje krvnih sudova, pa samim tim smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze.

Јabuka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crijevnu floru, pomaže kod proliva ili zatvora. Zahvaljujući kalijumu, podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, a prisustvo kalcijuma i fosfora omogućava izgradnju kostiju i zuba. Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj duplji.