latinica  ћирилица
16/03/2016 |  20:17 | Autor: Večernje novosti

Žene podložnije šlogu

Predstavnice ljepšeg pola su podložnije šlogu nego muškarci, naročito ako su im i majke, bake ili sestre imale moždani udar.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Ovo tvrde njemački stručnjaci poslije ispitivanja čak 91.000 pacijenata, koji su doživjeli moždani udar.

Utvrdili su da kod žena porodična anamneza po ženskoj liniji ima važniju ulogu, jer su prvi moždani udar pacijentkinje doživjele u približno istim godinama kao njihove majke, bake, sestre, ali ne kad i njihovi očevi ili braća. Zato je istorija bolesti najbližih ženskih rođaka značajna i u preventivnom smislu, jer pokazuje koliki je rizik od moždanog udara.

Takođe, kod 4/5 pacijenata šlog je uzrokovan začepljenjem krvnog suda zbog tromba, ali mogu da ga izazovu i akutne respiratorne i urinarne infekcije. To su ustanovili britanski naučnici poslije petogodišnjeg istraživanja u londonskoj Kraljevskoj bolnici, nakon ispitivanja 55.000 pacijenata sa šlogom.

- Stopa moždanog udara je najveća u prva tri dana poslije infekcije, bez obzira na to koja je u pitanju. Ipak, zanimljivo je da šlog ne uzrokuje infekcija koja je posljedica gripa, tetanus ili vakcine protiv meningokoka - tvrdi dr Liam Smit, vođa istraživačkog tima.