latinica  ћирилица
16/03/2016 |  16:42 | Autor: 24sata.hr

U dvorištu im se otvorila rupa duboka 90 metara (VIDEO)

Kako bi se gradić u Engleskoj mogao obnavljati i širiti, inženjeri prema starim kartama buše tlo na mjestima gdje su se nekada nalazili rudnici, kako bi utvrdili koliko su bili duboki. Ali, ovaj ih je rudnik preduhitrio...
Rupa duboka 90 metara - Foto: Screenshot/YouTube
Rupa duboka 90 metaraFoto: Screenshot/YouTube

Mark Tomas je dronom snimio nevjerovatnu rupu koja se otvorila uz ivicu kuće u Kornvolu (Engleska). Ona je samo do nivoa vode duboka nevjerovatna 92 metra , a koliko je duboka još ispod toga zasad nije poznato, piše Dejli Mejl.

Zanimljivo, rupa se otvorila u trenutku kada su inženjeri bušili tlo kako bi utvrdili koliko je bio dubok rudnik koji se nekad tu nalazio. S obzirom na to da se rupa otvorila sama od sebe, moglo bi se reći da im je priroda skratila naporni posao.

Nažalost, rupa je pritom progutala i dio terase, kao i polovinu garaže, zbog čega će aktuelni vlasnik sigurno imati značajnijih problema s prodajom, ukoliko se na to odluči. Naime, pitanje je koliko je uspješna sanacija uopšte moguća u ovako drastičnom slučaju.

Stručnjaci kažu da je isto tako moguće da će se površinski dio rupe širiti i da može 'progutati' dio ili čak cijelu kuću.

Inače, cijela ta regija nekada je bila premrežena rudnicima, pa stručnjaci bušenjima pokušavaju da saznaju gdje su se oni nekada nalazili kako bi se mogla planirati moderna gradnja i kako se, na kraju krajeva, ne bi ponovili ovakvi slučajevi.