latinica  ћирилица
15/03/2016 |  21:49 ⇒ 21:56 | Autor: sputniknews.com

Kod Omana pronađena "Esmeralada", brod Vaska de Game (VIDEO)

Davno izgubljen brod sa putovanja Vaska de Game u Indiju pronađen je u moru u blizini Omana.
Replika broda "Esmeralda" - Foto: Screenshot
Replika broda "Esmeralda"Foto: Screenshot

Vjeruje se da je potonuli brod "Esmeralda" dio flote koju je vodio legendarni portugalski istraživač za vrijeme njegovog drugog putovanja za Indiju (1502–1503).

Olupina broda pronađena je u blizini obale Omana i najvjerovatnije je bila dio ekspedicije koju je predvodio legendarni portugalski istraživač Vasko de Gama, što je čini najstarijim brodom koji je ikada pronađen i istražen.

Portugalac je sa svojom armadom ustanovio Morski put za Indiju (Carreira da India) na svom prvom putovanju u Indiju (1497-1499), u okviru  poduhvata otkrivanja prvog pomorski put između Evrope i Azije.

Na svom drugom putovanju u Indiju (1502—1503), "Esmeralda" i "Sao Pedro" su bili vodeći brodovi od pet brodova u okviru četvrte portugalske flote koja je istraživala Indijski okean.

Njima su komandovali De Gamini ujaci Visente i Bras Sodre. Vjeruje se da su potonuli u oluji sjeveroistočno od Halanija ostrva u Omanu.

"Skupocjen gubitak brodova koji se mogao izbjeći i njihovih vrijednih tovara koji je takođe rezultirao smrću braće Sodre je dobro dokumentovana priča koja je ispričana nebrojeno puta tokom vijekova", napisao je  istraživački tim u članku za časopis za nautičku arheologiju.

Oni navode da su u svom istraživanju koristili poznate istorijske činjenice De Gaminog putovanja za Indiju u kojem je bilo i nasilnog ratovanja i piratstva.

Olupinu je prvo otkrila engleska kompanija za pronalaženje potonulih brodova "Blu voter" 1998. godine, a vađenje olupine je trajalo od  2013. godine.

Hiljade predmeta je do sada izvađeno iz olupine, uključujući portugalske zlatne novčiće i srebrni novčić koji je specijalno iskovan za trgovinu sa Indijom.

Za brodsko zvono se vjeruje da je najstarije ikad pronađeno i na njemu je slovo M i broj 498 za koje istraživači vjeruju da označava datum (godinu) 1498.