latinica  ћирилица
15/03/2016 |  13:25 ⇒ 13:29 | Autor: novosti.rs

Grašak čuva kosti i srce

Osobama koje često osjećaju umor grašak bi trebalo da bude primarna namirnica, jer njegovi sastojci održavaju energiju unutar ćelija organizma, pa samim tim vraćaju i vitalnost.
Grašak (foto:banjaluka.com) -
Grašak (foto:banjaluka.com)

Stalno ste umorni, ne uspevate da se usredsredite na posao? Јedite grašak i biće vam bolje. Ovu mahunarku bogatu hranljivim sastojcima u ishranu bi trebalo da uvrste svi, i oni koji ga vole i oni koji ga ne vole.

Osobama koje često osećaju umor grašak bi trebalo da bude primarna namirnica, jer njegovi sastojci održavaju energiju unutar ćelija organizma, pa samim tim vraćaju i vitalnost.

Očuvanju zdravlja pomaže i obilje vitamina, minerala, vlakana i drugih korisnih sastojaka koje posjeduje. Poznato je da obiluje gvožđem, a kao izvrstan izvor vitamina K, pomaže u mineralizaciji kostiju, čuva srce i kardiovaskularni sistem. Ovaj vitamin aktivira osteokalcin koji pomaže ugradnji kalcijuma u kosti, a istovremeno održava normalnu gustinu krvi.

Osim toga, kao dobar izvor folne kiseline i vitamina B6, grašak sprječava nakupljanje homocisteina, sastojka, koji, inače, narušava vezivanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu, a u dobroj mjeri doprinosi i nastanku ateroskleroze.