latinica  ћирилица
14/03/2016 |  10:09 ⇒ 10:12 | Autor: Agencije

Majstor igre go uspio da pobijedi kompjuter!

Svjetski šampion u igri go, jednoj od najsloženijih igara na svijetu, uspio je da nadmudri vještačku inteligenciju i pobijedi "Guglov" kompjuterski program "Alfago" u igranju drevne kineske igre.
Igra go - Foto: ilustracija
Igra goFoto: ilustracija

Јužnokorejski majstor u igranju goa, Јu Čang Hjuk, nakon pobjede je otkrio da je konačno uspio da pronađe slabost u softveru i na taj način pobijedi mašinu.

„Ova pobjeda mi znači toliko da je ne bih mijenjao ni za šta na svijetu“, uz osmijeh je prokomentarisao svjetski šampion.

Igrač goa, 49-godišnji Јužnokorejac naveo je da vještačka inteligencija nije uspjela adekvatno da reaguje na njegove neočekivane poteze, što je dokaz da mašina ne može da se nosi s iznenađenjima.

Današnji poraz pokazuje da ima još prostora za unapređivanje kompjuterskog sistema Alfago. Ovo je drugi od tri planirana meča između čovjeka i mašine. U prvom duelu južnokorejski šampion Li Sedol je izgubio.

Pobjednik osvaja nagradu u iznosu od milion dolara koja će biti donirana u humanitarne svrhe.

U igri go može se povući više poteza nego što postoji atoma u univerzumu, broja koji predstavlja izazov i za najmoćnije računare na svijetu, saopšteno je iz kompanije „Gugl“ prije početka takmičenja.

Računarski sistem kreirao je „Gugl“, odnosno njegov londonski ogranak za vještačku inteligenciju, „Dip majnd“.

Vrhunski igrači goa oslanjaju se na intuiciju kada biraju neku od skoro beskonačnog broja pozicija na tabli, što je predstavljalo težak izazov za izazivača u drugom uglu ringa.

Stručnjaci za vještačku inteligenciju su predviđali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobijede šampione u gou, ali se to promijenilo kada je alfago prošle godine savladao evropskog šamiona u toj igri.

Go je igra za koju kažu da je nastala dvije hiljade godina prije nove ere u Kini. Igrači s bijelim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogućih kombinacija.

Stotine hiljada ljudi pratilo je duel čovjeka i mašine na televiziji i Јutjubu.