latinica  ћирилица
13/03/2016 |  08:32 | Autor: Agencije

Stariji ste od 30? Ove analize morate da uradite

Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučuju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem naredne četiri važne analize.
Pregledi - Foto: RTRS
PreglediFoto: RTRS

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak ne naziva se 'tihim ubicom' bez razloga. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može da dovede u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate istoriju kardiovaskularnih bolesti, pritisak ipak redovno trebda da provjeravate.

Holesterol

Јednom godišnje trebalo bi da provjerite nivo holesterola u krvi, a ako već imate problem sa visokom holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporučuje da ga kontrolišete svaka 3 do 4 mjeseca.

Nivo šećera u krvi

Ako ste zdravi, vaše tijelo zahvaljujući gušterači koja proizvodi insulin reguliše nivo šećera u krvi. Mnoge druge bolesti ili pak višak kilograma mogu uticati na rad gušterače i proizvodnju insulina pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera.Tada dolazi do razvoja dijabetesa.

Nivo šećera u krvi trebalo bi provjeravati jednom godišnje.

TSH

Јedna od 10 osoba (pretežno žene) tokom života će iskusiti probleme sa štitnjačom. Simptomi bolesne štitnjače su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može da vam promakne.