latinica  ћирилица
11/03/2016 |  12:36 ⇒ 12:37 | Autor: novosti.rs

Mališani unose previše soli

Fabrički proizvedena i restoranska hrana su označene kao najveće zlo zbog soli i to je tako u svim zemljama. Petogodišnjaci i šestogodišnjaci su najugroženija kategorija, a za njima i tinejdžeri
Hamburger (Foto: Thinkstock) -
Hamburger (Foto: Thinkstock)

Djeca bi trebalo da unose manje od kašičice soli dnevno, ali kod 70 odsto njih to nije slučaj, što im ugrožava zdravlje.

Podaci britanskog istraživanja, koje je obuhvatilo 340 djece, pokazali su da djeca trećinu optimalne količine soli unesu kroz hljeb i musli, petinu preko mesa, a desetinu u mliječnim proizvodima.

Fabrički proizvedena i restoranska hrana su označene kao najveće zlo i to je tako u svim zemljama. Petogodišnjaci i šestogodišnjaci su najugroženija kategorija, a za njima i tinejdžeri, dok su djeca od osam i devet godina najdisciplinovanija po pitanju nezdrave hrane.

- Visok unos soli povećava rizik za visok krvni pritisak od mladosti, koji može da dovede do bolesti srca i moždanog udara - upozorio je vođa istraživanja Grejam Makgregor i naglasio da bi roditelji trebalo da povedu više računa o jelovniku mališana.