latinica  ћирилица
09/03/2016 |  08:46 | Autor: Agencije

Buka utiče na učenje i pamćenje djece

Buka više utiče na pažnju kod djece nego kod odraslih i može dovesti do smetnji u učenju, rezultat je najnovijeg istraživanja Američke asocijacije za razvoj nauke.
Djeca ispred TV ekrana... - Foto: The Telegraph
Djeca ispred TV ekrana...Foto: The Telegraph

Buka TV aparata i drugih elektronskih uređaja loše utiče na mozak djece i njihovu sposobnost učenja, jer djeca pokušavaju da registruju sve što se oko njih dešava i prilikom miješanja zvukova često zaboravljaju naučeno.

Američki istraživači navode da djeca imaju veću potrebu za razumijevanjem govora u svijetu koji ih okružuje, zato što uče jezik slušajući druge, ali u isto vrijeme nisu osposobljeni da se nose s tim.

"Buka koju registruju djeca u bučnom okruženju nije ista kao ono što čuju odrasli. Oni pokušavaju da shvate sve što ih okružuje, što može negativno uticati na sposobnost učenja i pamćenja", izjavio je doktor Leri Lebold.

Smanjena sposobnost učenja u bučnim okruženjima nije svojstvena samo maloj i djeci predškolskog uzrasta, već i adolescentima, navode istraživači.

Američka asocijacija za razvoj nauke preporučuje roditeljima da ne ostavljaju upaljen TV, radio ili druge elektronske aparate u prostorijama u kojima borave djeca, da govore jasno i koriste neverbalnu (facijalnu) ekspresiju kada komuniciraju s djecom.