latinica  ћирилица
06/03/2016 |  19:29 ⇒ 07/03/2016 | 14:03 | Autor: Agencije

"Da nije bilo Tita, Amerikanci ne bi sletjeli na Mjesec" (VIDEO)

Riječ je o jednoj od najluđih teorija zavjere iz perioda Hladnog rata, a dokumentarac o navodnom jugoslovenskom svemirskom programu uskoro će imati svjetsku premijeru.
Tito i Kenedi - Foto: Screenshot
Tito i KenediFoto: Screenshot

Na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku u aprilu će premijerno biti prikazan film "Houston, we have a problem" slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi jednom od najveće teorije zavjera iz perioda Hladnog rata – da li je Јugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspjeli da slete na Mjesec?

U najavi filma navodi se da je Јugoslavija svoj program razvila na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program osnovan već naredne godine.

Prema tvrdnjama autora, SAD su krajem 1960. godine saznale za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961 Јugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine, dakle samo dva mjeseca nakon toga, tadašnj predsjednik DŽon Kenedi najavio je odlazak na Mjesec. U trejleru se može čuti kako čovjek, koji je o svemu tome bio dobro obavješten, govori da je "falsifikovao skice i uljepšavao rezultate probnog lansiranja".

Detalji priče, za koju NASA godinama tvrdi da nije istinita jer nema dokaza, izneti su sljedećim redom.

Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima, koji je tajno razvijan u objektu "505" – podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća, blizu granice Hrvatske i BiH.

Zahvaljujući ovom velikom "poklonu", Amerikanci su poslali prvog čovjeka na Mjesec, Јugoslavija je odmah nakon toga postala najprosperitetnija komunistička država, a Јosip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svjetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala skrivena u jednoj od onovremenih najtajanstvenijih vojnih baza.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzemni svemirski centar u Evropi, a tamo su se navodno čak i proizvodile rakete za SAD, dok su Tito i Јovanka, opet navodno, redovno posjećivali središte NASA-e u Hjustonu.

Bil Beri, NASA-in istoričar, već je jednom demantovao ovu priču, i rekao da, čak i da je istina da je Kenedi od Јugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u slijetanju na Mjesec pomogla tehnologija proizvedena van Amerike.

Za nešto više od mjesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom dijelu Evrope) o jednoj od najluđih priča iz bivše Јugoslavije biće predstavljen svjetskoj javnosti...