latinica  ћирилица
06/03/2016 |  19:20 | Autor: klix.ba

Četvrto neuspješno spuštanje rakete (VIDEO)

Raketa kompanije "SpaceX" ponovo nije uspjela da se uspješno spusti na plutajuću platformu, nakon što je u Zemljinu orbitu uspješno poslala komunikacioni satelit.
Spuštanje rakete - Foto: Screenshot/YouTube
Spuštanje raketeFoto: Screenshot/YouTube

"Falcon 9" je u petak uveče u orbitu ponio privatni satelit luksemburške kompanije SES koji će pospiješiti telekomunikaciju na azijskom kontinentu. Pored tog zadatka, "SpaceX" je planirao kontrolisano vertikalno spuštanje rakete na platformu na vodi.

Nažalost, misija je bila neuspješna pa je po četvrti put uništena raketa vrijedna 55 miliona evra. Ipak, čelnik kompanije "SpaceX" Ilon Mask nije previše zabrinut što je izrazio svojim zvaničnim stavom putem Tvitera.

"Nisam očekivao da će ovo uspjeti, ali sljedeći let ima dobre šanse", napisao je južnoafrički biznismen, osnivač kompanija "Tesla Motorsa", "PayPal" i "SpaceX".

Inžinjeri su izrazili sumnju u uspješno sletanje upravo zbog činjenice da je raketa na putu u svemir u sebi nosila pet tona težak satelit koji je iziskivao dodatno trošenje goriva.

"SpaceX" je do sada izvršio tri pokušaja vertikalnog sletanja na platformu na vodi. Svi su bili neuspješni zbog niza faktora, ali kompanija ne odustaje od svoje ideje ni nakon četvrtog promašaja. Platforma predstavlja olakšanje u samom procesu zbog činjenice da raketa nije ograničena u odabiru lokacije gdje će biti spuštena, jer platforma može nesmetano putovati do idealne tačke slijetanja.

Kreiranje rakete koja se može kontrolisano spustiti na Zemlju opravdava se velikim uštedama jer će se jedna raketa moći koristiti više puta. Ovaj koncept znači i efikasnije turističko putovanje u svemir.

"SpaceX" je do sada uspješno postavio više satelita u Zemljinu orbitu, a izvršeno je i nekoliko dostava na Međunarodnu svemirsku stanicu.