latinica  ћирилица
05/03/2016 |  14:09 | Autor: RTRS

Zašto je bitno unositi cink u organizam?

Cink je mineral odgovoran za brojne funkcije u ljudskom tijelu, on stimuliše aktivnost više od 100 različitih enzima.
Badem (Foto: Thinkstock) -
Badem (Foto: Thinkstock)

Svaki vitamin i mineral je odgovoran za brojne funkcije u ljudskom tijelu. Јedan od njih je i cink koji je važan za pravilan rast i razvoj tokom djetinjstva i adolescencije, za funkcionisanje imunog sistema, za reproduktivne funkcije i zaštitu od slobodnih radikala.

Ujedno ovaj mineral potpomaže zarastanje rana i ublažava zapaljenja. Takođe, ukoliko uzmete sirup ili lozenge sa cinkom u roku od 24 sata od pojave prvih simptoma prehlade, ovaj mineral može da ublaži ozbiljnost simptoma, kao i trajanje bolesti. Istraživanja su pokazala da cink utiče čak i na procese pamćenja i učenja.

U najbolje prirodne izvore cinka spadaju sjemenke bundeve i suncokreta, pšenične klice, suncokreta, indijski orah, bademi, kakao, crveno meso, spanać, pečurke, no ipak ubjedljivo najbogatiji cinkom su morski plodovi (prije svega ostrige, a potom jastog i krabe).

Dijetetski suplementi cinka trebalo bi da se uzimaju kod nedostatka cinka ili povećane potrebe za cinkom (u slučaju povreda, opekotina ili nakon operacija). Preporučena dnevna doza cinka za odrasle iznosi 8 mg za žene i 11 mg za muškarce.