latinica  ћирилица
05/03/2016 |  13:17 ⇒ 13:18 | Autor: Agencije

Kako da razlikujete domaća od "kupovnih" jaja? (VIDEO)

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za čiju su izradu korištena jaja kupljena u prodavnici. Boja žumanca itekako govori o porijeklu jaja i kokoške koja ga je snijela.
Јaja - Foto: RTRS
ЈajaFoto: RTRS

Domaća i kupovna jaja sadrže gotovo jednaku količinu hranljivih materija, pa se i jedna i druga mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.

Ipak, razlike se mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanaca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u prodavnicama obično se dobijaju od kokoški iz masovnog uzgoja, od kokoški koje čitav život provedu u pretrpanim kavezima.

U slobodnom uzgoju na manjim domaćinstvima kokoške daju manje jaja, ali jedu više i imaju veću slobodu kretanja, što utiče i na izgled jaja.

Ranija istraživanja pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz prodavnica i da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

U videu snimku možete da provjerite i druge načine prepoznavanja jaja iz slobodnog uzgoja.