latinica  ћирилица
03/03/2016 |  20:25 | Autor: Večernje novosti

Kardamom podstiče metabolizam i snižava pritisak

Zaštitni je znak istočnjačke kuhinje. Podstiče metabolizam i cirkulaciju krvi u plućima, poboljšava varenje, spriječava mučninu...
Kardamom začin - Foto: ilustracija
Kardamom začinFoto: ilustracija

Među začinskim biljkama kardamom (Elettaria cardamomum) zauzima posebno mjesto, jer se koristi milenijumima u svim kuhinjama svijeta, naročito u indijskoj i arapskoj. Indusi ne mogu da zamisle pilav bez ovog začina, kao ni indijski čaj. U skandinavskim zemljama se stavlja u pekarske proizvode, meso i kobasice. U našem jeziku se odomaćio naziv kardamon.

Iako postoji i bijeli i crni, autentičnim se smatra samo zeleni i poslije šafrana je najskuplji začin na svijetu. Može da se koristi zajedno sa mahunom ili mljeveni, koji brzo gubi aromu i prirodnih ulja, pa se melje u maloj količini, prije nego što se stavi u jelo. Ako je recept cijelo zrno, mahuna se malo otvori, da bi u kuvanju kardamom pustio prepoznatljivu aromu i ukus. Deset mahuna je jednako što i 1,5 kašičica mljevenog začina, s tim što se mahune ne jedu. U istočnjačkoj kuhinji se često kardamom kombinuje sa karanfilićem i cimetom.

Osim što je ukusan, veoma je i ljekovit. Njegova svojstva poznata su od davnina, posebnu vrijednost ima u indijskoj tradicionalnoj medicini, gdje se koristi sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najdjelotvorniji je kod organa za varenje. Podstiče metabolizam i tako poboljšava varenje, ublažava nadimanje, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Samo prstohvat kardamoma pomaže protiv mučnine i povraćanja.

Dobar je i diuretik, pa se koristi kod problema urinarnog trakta. Istovremeno, čisti bubrege i snižava visok krvni pritisak. Pomaže u detoksikaciji organizma, posebno se preporučuje osobama koje pretjerano piju kafu. Preporučuje se i kod infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika - cineola. Upravo cineol ubija bakterije koje dovode do lošeg daha.

Djelotvoran je i za menstrualne tegoba, pomaže u liječenju astme, jer podstiče cirkulaciju krvi u plućima. Čaj od kardamoma i cimeta smiruje upalu grla i promuklosti zbog prehlade i gripa. Međutim, narodni ljekari upozoravaju da ne treba pretjerivati u upotrebi ovog začina jer može doći do uznemirenja i iritacije organa za varenje. Trudnice, dojilje i djeca bi trebalo posebno da obrate pažnju na to.